Περιεχόμενα
Την ευκαιρία για μια γρηγορότερη μετάβαση σε εναλλακτικές και λιγότερο ρυπογόνες μορφές ενέργειας έχει η ΔΕΗ, μετά την επικείμενη εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ. Στον διαγωνισμό που έγινε, κατατέθηκε προσφορά ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) και πρόκειται για τη μεγαλύτερ ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε. Σαφέστατα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και το ΔΕΔΔΗΕ περάσει στα χέρια της ξένης εταιρείας, η ΔΕΗ θα έχει διασφαλίσει την οικονομική της βιωσιμότητα, θα έχει μειώσει τον δανεισμό της (ο λόγος του χρέους προς τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθεί κάτω από το 3) και θα μπορέσει να συνεχίσει με περισσότερο άνεση το επενδυτικό πλάνο για τις ΑΠΕ.
Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ διήρκησε 8 μήνες, υπήρξε διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές που οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1 τρισ. Ευρώ, ενώ στην προσφορά περιλαμβάνεται και ένα χρέος ύψους 804 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το iefimerida.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2.116 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος, ύψους 804 εκατ. ευρώ.
Η προσφορά παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.
Τι δήλωσαν για την διαδικασία προσφορών για ΔΕΔΔΗΕ ο πρώην και ο νυν Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ, εστίασε στην ευκαιρία που θα έχει η ΔΕΗ να ανασάνει οικονομικά και να προχωρήσει στο πλάνο της για τη μετάβαση σε ΑΠΕ.
«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας.
«Το προσφερόμενο τίμημα, προσθέτει, καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς.
Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Από τη δική του μεριά, ο Κωστής Χατζηδάκης, νυν Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε λόγο για προσωπική του δικαίωση και απάντησε στις επιθέσεις που δέχτηκε στο διάστημα της παραμονής του στο υπουργείο.
«Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management! Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: “νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ”.
Αυτοί που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει για τη ρευστότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τους τη νοοτροπία η συμμετοχή μεγάλων και αξιόπιστων επενδυτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Νιώθω σήμερα δικαιωμένος για αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα στον Γιώργο Στάσση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ».