Μετά από σχεδόν ένα μήνα από την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν οδηγούν διαρκώς τη χώρα σε ένα apartheid, έναν διαχωρισμό που βασίζεται στο φύλο ή στο παρελθόν, δηλαδή σε αυτούς που υποστήριζαν τους Ταλιμπάν σε αυτή την 20ετία και σε αυτούς που συνεργάστηκαν με ξένες χώρες. Είναι εμφανές επίσης πως οι Ταλιμπάν επιχειρούν με τρόπο αναγκαστικό να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο σε κάποιους τομείς.
Καθώς η διεθνής κοινότητα θέλει να δει πράξεις και θέλει να δει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποδεσμεύσει κεφάλαια προς τη νεά κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να συνδέσουν τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στα εντός τους, αφού η πλειοψηφία των στρατιωτών τους θέλουν να εξακολουθήσουν να φέρονται στις γυναίκες με βαθιά υποτίμηση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τους εκπαιδεύσει σε μια λιγότερο βίαιη αντιμετώπιση.
Έτσι, μπορεί πριν λίγες ημέρες να είδαμε μια κυβέρνηση δίχως καμία γυναίκα, μπορεί να ακούσαμε εκπρόσωπο των Ταλιμπάν να λέει ότι οι «γυναίκες κάνουν μόνο για να γεννούν παιδιά, δεν ανήκουν στην πολιτική», όμως σε νέα ανακοίνωση, παρατηρούμε μια μικρή υποχώρηση.
Σε μια μορφή εκπαιδευτικού apartheid, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποκλείσουν τις γυναίκες από το να σπουδάσουν. Θα υπάρχουν εν τούτοις περιορισμοί. Οι γυναίκες που θα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο, θα πρέπει να φοράνε τα ρούχα που επιβάλλει η σαρία, δεν θα βρίσκονται σε τάξεις που θα περιλαμβάνουν και αγόρια ή άντρες φοιτητές, ενώ καθηγήτριες θα είναι αποκλειστικά γυναίκες. Επίσης, η διδακτέα ύλη θα αναθεωρηθεί και θα διαμορφωθεί για να εξυπηρετεί τις επιταγές του ισλαμικού κράτους.
Με πιο απλά λόγια, οι γυναίκες θα μπορούν να βρίσκονται στον χώρο του πανεπιστημίου, αλλά στην ουσία δεν θα διδάσκονται κάτι άλλο, παρά το πώς να είναι υπάκουες και να φροντίζουν τους άντρες.
Το εκπαιδευτικό apartheid διώχνει τις γυναίκες από τα πανεπιστήμια
Αυτά τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Αμπντούλ Μπακί Χακάνι, χωρίς να διευκρινίσει αν οι γυναίκες θα φορούν την full face χιτζάμπ, δηλαδή την μπλε νικάμπ, που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια, ή θα φαίνεται το πρόσωπό τους κανονικά.
«Δε θα επιτρέψουμε σε αγόρια και κορίτσια να εκπαιδεύονται μαζί, δε θα επιτρέψουμε την συνεκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο Χακάνι γι΄αυτό το νέο apartheid.
Τέτοιες εξαγγελίες φυσικά σημαίνουν το επί της ουσίας τέλος των γυναικών από τα πανεπιστήμια, όπου θα πηγαίνουν μόνο οι υπάκουες στην πολιτική των Ταλιμπάν. Είναι τόσο απότομη η αλλαγή, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τις 12-13 Αυγούστου, οι γυναίκες στα πανεπιστήμια Herat και Ghalib στην Καμπούλ, ήταν περισσότερες από τους άντρες σπουδαστές.
Πλέον, το ποτάμι δείχνει να μη γυρίζει πίσω, ιδίως από το Σάββατο (11/9), όταν και ο νέος πρωθυπουργός, ο Μουλάχ Μοχάμαντ Χασάν Ακχούντ ύψωσε τη νέα σημαία του ισλαμικού κράτους στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει η Guardian, κίνηση που σηματοδότησε το τέλος της αμερικανικής εποπτείας. Η λευκή σημαία με τα σύμβολα, στη μορφή της κορανικής εκδοχής ήρθε κατόπιν της δολοφονίας του Ρομουλάχ Αζίζι, αδερφού του πρώην αντιπροέδρου και αντι-ταλιμπάν, Αμρουλάχ Σαλέχ ο οποίος καθοδηγεί τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Παντσίρ.