Σε μια τραγωδία οδήγησε χθεσινοβραδινή επιχείρηση αναζήτησης αεροσκάφους από το Ισραήλ, το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ και αγνοείτο, ύστερα από την προσπάθεια του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο στη Σάμο. Το αεροσκάφος τύπου Cessna, όπου επέβαιναν ένας άντρας και μια γυναίκα, βρέθηκε στην εναέρια ζώνη του αεροδρομίου «Αρίσταρχος» γύρω στις 20:15 και ο πιλότος του αδυνατούσε να το προσγειώσει.

Πολύ γρήγορα, το αεροσκάφος ταλαντεύτηκε στον αέρα, πήρε μια κατεύθυνση προς την περιοχή Ποτοκάκι, εξερράγη στον αέρα και κατέληξαν τα κομμάτια του στη θάλασσα της περιοχής, ενώ σύμφωνα με το samosvoice.gr, παρά το μεγάλος βάθος σε αυτό το σημείο, τα συντρίμμια του σκάφους δεν είχαν βυθιστεί πλήρως. Αυτό ήταν που διευκόλυνε κιόλας την εύρεση του. Μαρτυρία ενός ψαρά που ήταν κοντά στο σημείο, αναφέρει ότι υπήρξαν συνολικά τρεις μικρές εκρήξεις στο αεροσκάφος πριν πέσει στο νερό.

Για την επιχείρηση κινητοποιήθηκαν αμέσως ένα αλιευτικό, ένα σκάφος της Frontex και ένα περιπολικό του Λιμενικού. Ενα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας μετείχε επίσης στις έρευνες. Τα δύο άψυχα σώματα που ανασύρθηκαν, ανήκουν σε έναν άντρα και μια γυναίκα από το Ισραήλ, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολεμικής Αεροπορίας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει για την πτώση μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021. Το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna, C182 απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Χάϊφα στο Ισραήλ με δύο (2) επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση και θα προσγειωνόταν λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στο αεροδρόμιο του νησιού. Λίγο πριν την προσγείωση του χάθηκε η επικοινωνία με τον Πύργο Έλεγχου στη Σάμο και η ΥΠΑ ενημέρωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης για την απώλεια επικοινωνίας.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Σάμου. Το Λιμενικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντόπισε και περισυνέλεξε τις σορούς των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους.

Για το αεροπορικό συμβάν έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).