Μέχρι να έρθει ο κορωνοϊός και να μας αλλάξει την καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό, τα ταξίδια με αεροπλάνο είχαν την τιμητική τους. Πλέον, ο αριθμός είναι πολύ λιγότερος, ωστόσο το ανησυχητικό είναι η αύξηση της βίας που ξεκίνησε να καταγράφεται από το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Federal Aviation Administration των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν καταγράψει πάνω από 3.000 περιστατικά βίας αυτόν τον χρόνο. Οι εντάσεις και οι τσακωμοί είναι πολύ συχνότεροι, συγκριτικά με παλιά, και ίσως και πιο επικίνδυνοι. Αναμφίβολα, ο δυσανάλογος αριθμός των ταξιδιωτών με τα περιστατικά βίας πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία.
https://www.intronews.gr/5192-2-narcos-mexico-trailer-3is-sezon-netflix
Μιλώντας στο Refinery29 η πρόεδρος του FAA, Sara Nelson, εξήγησε πως οι καταγγελίες για βίαια περιστατικά είναι κατά 60 φορές περισσότερες για τους πρώτους μήνες του 2021. «Δεν έχουμε ποτέ ξανά στο παρελθόν δει τόση βία και θυμό στα αεροπλάνα της χώρας μας, όση έχουμε δει τους τελευταίους μήνες. Οι καταγγελίες για βίαια περιστατικά είναι κατά 60 φορές περισσότερες για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, από ότι για οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη χρονιά. Και αυτά είναι μόνο τα περιστατικά για τα οποία έχουν γίνει επίσημες αναφορές».
Για να καταλάβουμε πλήρως το πρόβλημα, ο FAA ερευνά συνήθως γύρω στις 140 τέτοιες υποθέσεις τον χρόνο, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2021 έχουν ερευνηθεί ήδη 400.
Στο μεταξύ, τα νούμερα δείχνουν ότι ο συχνότερος λόγος που τσακώνονται οι περισσότεροι είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Από τις 3000 υποθέσεις, οι 2.300 οφείλονταν στην άρνηση επιβατών να πειθαρχήσουν στον κανόνα αυτόν. Όπως αναφέρει η Nelson, πολλοί από αυτούς, γίνονται εξαιρετικά εχθρικοί, ακόμα και βίαιοι.
Φυσικά, αυτός δεν είναι και ο μοναδικός λόγος. Τα νεύρα έχουν φανερωθεί και σε άρνηση για τη ζώνη ασφαλείας, όπως επίσης είναι αξιοσημείωτο και το περιστατικό που ένας φροντιστής σπρώχνεται βίαια μέσα στο μπάνιο του αεροπλάνου γιατί αρνήθηκε να δώσει σε μια επιβάτη τα δωρεάν προϊόντα που προορίζονται για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.
«Είμαστε όλοι περισσότερο τραυματισμένοι από όσο γνωρίζουμε κι αυτό φέρνει τους ανθρώπους στα άκρα» είπε ο ψυχολόγος Raymond Tafrate, στο CBS News και πρόσθεσε: «Η πανδημία απομόνωσε τους ανθρώπους και προκάλεσε έντονο άγχος και προβλήματα στην ζωή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο έντονος θυμός και η επιθυμία να ξεσπάσουν. Ο κόσμος είναι στην χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ».