Με απόλυτη τάξη και χωρίς εντάσεις εκκενώθηκε κατάληψη στη Λαυρεωτική η οποία φιλοξενούσε 53 Κούρδους μετανάστες. Πρόκειται για ένα κτίριο-ερείπιο το οποίο εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τους φιλοξενούμενούς του.

Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης, «χτενίζοντας» το κτίριο-ερείπιο προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα παραμείνει κανείς πίσω. Οι 53 Κούρδοι μετανάστες που κατοικούσαν σε αυτό (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά) επιβιβάστηκαν όλοι σε πούλμαν και μεταφέρθηκαν σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στα Οινόφυτα.

Το κτίριο-ερείπιο και η μακρά ιστορία του

Το κτίριο-ερείπιο αποτελούσε άλλοτε το καμάρι του Ερυθρού Σταυρού. Από το 1947 μάλιστα τελούσε αδιαλείπτως χώρος φιλοξενίας κατατρεγμένων ανθρώπων και για 70 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε κανονικά. Από το 2017 καταλήφθηκε από συλλογικότητες προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ίδιους σκοπούς, αν και οι στατικές μελέτες δεν ευνοούσαν την κατοίκησή του.

Η Αστυνομία μετά το τέλος της επιχείρησης ανακοίνωσε πως «το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο».

Προγραμματισμένη η επιχείρηση

Όπως τονίζεται συγκεκριμένα, το κτίριο-ερείπιο αναμένεται να κατεδαφιστεί και στη θέση του θα χτιστεί πάρκο με υπόγειο πάρκινγκ για τις ανάγκες του λιμανιού.

Η επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε μία πρώτη ενημέρωση τις πρωινές ώρες την Τετάρτη (5/7)

«Ολοκληρώθηκε στις 07:00 με επιτυχία και απόλυτη ηρεμία, επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης δομής προσφύγων στο Λαύριο. Οι 53 διαμένοντες μεταφέρθηκαν, με ασφάλεια, σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου».

Photo credits: ΕΛ.ΑΣ.