Το να είσαι πρωθυπουργός ενός κράτους, σημαίνει πως στη διάρκεια λειτουργίας του θεσμικού σου ρόλου, οφείλεις να έχεις ελεγχόμενη συμπεριφορά. Όταν είσαι πρωθυπουργός του Καναδά, όπώς ο Justin Trudeau, τότε το πρωτόκολλο είναι ακόμα πιο αυστηρό. Άλλωστε, ο Καναδάς φημίζεται για την πιο διακριτική και low profile πολιτική του ζωή. Αυτά όμως πάνε περίπατο όταν αυτό που διακυβεύεται είναι η προσωπικότητα της συζύγου του πρωθυπουργού και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα κατά του σεξισμού.
Ο Justin Trudeau στεκόταν έξω από τα στούντιο Global News στο Μπάρναμπι, όταν ένας περαστικός, πιθανότατα φανατικός αντιεμβολιαστής, άρχισε να βρίζει με χυδαίο τρόπο τη γυναίκα του πρωθυπουργού, την Sophie Gregoire, η οποία δεν ήταν παρούσα. Τόσο ο Trudeau όσο και η ρεπόρτερ που του έπαιρνε συνέντευξη, είχαν μείνει άναυδοι.
Κάποια στιγμή ο Justin Trudeau αποφάσισε να βγάλει τη μάσκα και να του φωνάξει «δε θα έπρεπε να είσαι σε κάποια κλινική και να σε προσέχουν τώρα;». Μια τέτοια συμπεριφορά ξάφνιασε αρκετούς, με τον πρωθυπουργό του Καναδά να εξηγεί λίγο αργότερα:
«Νομίζω ότι οι Καναδοί γνωρίζουν πως είμαι ιδιαίτερα σκληρόπετσος. Και είμαι ικανός να δεχθώ κάθε είδους προσβολές, ειδικά εάν αυτό σημαίνει πως κάποιος δεν είναι κάπου αλλού ενοχλώντας τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Όμως, εκείνος καταφέρθηκε εναντίον της οικογένειάς μου. Είπε απεχθή, μισογυνιστικά πράγματα σχετικά με τη σύζυγό μου… ο καθένας έχει όρια.
Ξέρω ότι αυτή η θέση σημαίνει πως θα μου επιτεθούν. Η οικογένεια μου πιστεύει όσα κάνω και έχει ανεχθεί πολλά για μένα. Αλλά όλα έχουν όρια και θα είμαι πάντοτε εδώ για να σπρώχνω προς τα πίσω όσους τα υπερβαίνουν».
Ο Justin Trudeau καλείται να βρει λύση για τους συνωμοσιολόγους
Ο Trudeau βιώνει ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της πολιτικής του καριέρας και της προεδρικής του διαδρομής, καθώς οι πολιτικές του γύρω από τον Covid-19 έχουν εξαγριώσει τους αντιεμβολιαστές. Στον Καναδά είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αντιεμβολιαστές να παρεμποδίζουν νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιάσει κόσμο, αλλά και πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν.
Γι΄αυτό ο Trudeau πέρασε νομοθεσία που καθιστά ποινικό αδίκημα κάτι τέτοιο. Αυτό πυροδότησε νέες αντιδράσεις, υποκινούμενες από δύο νοσοκόμες που ξεκίνησαν το κύμα συνωμοσιολογίας για τα εμβόλια, με πορείες να λαμβάνουν χώρα σε Τορόντο, Καλγκάρι, Χάλιφαξ, Έντμοντον, Σαρλοτάουν, Οτάβα, Μοντρεάλ, με το πλήθος πάντως να μην υπερβαίνει τους 100 στις περισσότερες περιπτώσεις. Όλες όμως γίνονται έξω από νοσοκομεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Justin Trudeau έχει έρθει αντιμέτωπος με απειλές και ύβρεις, που πυροδοτήθηκαν μετά από τη φωτογραφία του από το 2001, όταν είχε ντυθεί μαύρος για τις απόκριες, κάτι που σήμερα συνιστά ρατσιστική πράξη. Ο Trudeau είχε απολογηθεί, όμως οι ακροδεξιοί τον χρησιμοποίησαν για να μιλήσουν για την υποκρισία των Φιλελεύθερων σχετικά με την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Καναδός πρωθυπουργός βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τους ακροδεξιούς, καθώς αρκετές ιστοσελίδες τους διαδίδουν fake news για τον εμβολιασμό.
Από την Trudeaumania του 2017, βρισκόμαστε στην Turdmania, με τον Trudeau να έχει πια το ψευδώνυμο Turd, που σημαίνει «κουράδα» και να μην λείπουν τα σχετικά memes.
Ο Justin Trudeau φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του, αφού όπως υπενθυμίζει η Guardian, ο Pierre Elliott Trudeau είχε δεχτεί δημόσια επίθεση με πέτρες πίσω στην δεκαετία του ’80, πάλι ως πρωθυπουργός. Οι εκλογές για νέο πρωθυπουργό στον Καναδά θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου και ο Trudeau υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις κατά 2 μονάδες του Erin O’Toole, ο οποίος τον κατηγόρησε στο debate τους για ατομισμό και οπορτουνισμό.
Πάντως, με τις εκλογές να είναι τη Δευτέρα, ο Trudeau δεν είναι χαμένος από χέρι, αλλά το αντίθετο, αφού οι Συντηρητικοί έχουν το πάνω χέρι σε πολιτείες με λιγότερες έδρες, ενώ οι Φιλελεύθεροι υπερέχουν στο Κεμπέκ ή το Οντάριο. Επίσης, η εκστρατεία του ξεκίνησε πριν από 30 ημέρες, με τους Καναδούς σε διακοπές και σοκαρισμένους από τον καύσωνα, που δεν υπήρξε ιδιαίτερη ενασχόληση με την πολιτική.