Με αφορμή την υπόθεση για διακίνηση κοκαΐνης από γνωστή παίκτρια ριάλιτι και τον σύντροφό της, ερχόμαστε να παραθέσουμε κάποια στοιχεία που μαρτυρούν την ολοένα αυξανόμενη εισαγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη. Θα μπορούσαν άνετα να εμπνεύσουν την επόμενη σεζόν του Narcos.

Βρετανικές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, όπως αποκαλύφθηκε, συνεργάζονται στενά με πρώην διεθνείς αντιπάλους τους όπως η ιταλική μαφία για την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν πεπειραμένο ερευνητή.

Ο Lawrence Gibbons, επικεφαλής στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA), δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βρετανικές συμμορίες δημιουργούν μια όλο και πιο συλλογική σχέση με άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές εγκληματικές ομάδες, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στον παραδοσιακά υπερ-ανταγωνιστικό κόσμο της διακίνησης κοκαΐνης.

Με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, είπε ότι η NCA είχε αρχίσει να βρίσκει μεγάλες αποστολές κοκαΐνης στο ίδιο εμπορευματοκιβώτιο που φαίνεται να μοιράστηκε μεταξύ οργανώσεων από διαφορετικές χώρες, οι οποίες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν τις ίδιες πηγές και την ίδια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συμμορίες του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζονται παράλληλα με ομάδες όπως η ισχυρή ιταλική μαφία, Ndrangheta, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Αυτή η συνεργασία ευνοεί τα gangs στην Βρετανία, καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αγοραστική δύναμη και τις επαφές μιας από τις πλουσιότερες εγκληματικές ομάδες στον κόσμο. Το 2013, η Europol εκτιμούσε ότι τα κέρδη της Ndrangheta ήταν 44 δισ. λίρες, ξεπερνώντας ακόμα τα κέρδη αλυσίδων όπως η McDonald’s και η Deutsche Bank μαζί.

Αυτό εξηγεί γιατί οι αποστολές κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να αυξάνονται σε ποσότητα. Πρόσφατα η NCA βοήθησε να αναχαιτιστεί μια τεράστια αποστολή κοκαΐνης δύο τόνων από ένα γιοτ στα νότια του Ντέβον.

https://www.intronews.gr/5049-2-kokaini-10-facts-paragogi-emporio-kilo-timi

Πώς ευνοείται η διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη

Η ανάλυση της NCA δείχνει ότι 1.716 οργανωμένες εγκληματικές ομάδες της Βρετανίας εμπλέκονται στην προμήθεια ναρκωτικών, ορισμένες από τις οποίες αγοράζουν κοκαΐνη απευθείας από τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιώντας μεσάζοντες ή πηγές πλαστογραφημένες από την ‘Ndrangheta, μαζί με διεφθαρμένους αξιωματούχους σε λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα, από όπου την μεταφέρουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άλλωστε η τεράστια αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να διατηρήσει τους μεγάλους παίκτες της ενωμένους. Τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής σε χώρες όπως η Κολομβία, προτιμούν να εξάγουν κοκαΐνη στην Ευρώπη επειδή αποφεύγει τα καλά ελεγχόμενα σύνορα των ΗΠΑ και το ξέσπασμα των βίαιων μεξικανικών καρτέλ.

Ο Gibbons είπε ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε ολόκληρη την βρετανική κοινωνία, αμφισβητώντας τους ξεπερασμένους ισχυρισμούς ότι παραμένει το απόθεμα των μεσαίων τάξεων.