Δικαστήριο της Ρουάντα έκρινε τον Paul Rusesabagina, έναν διευθυντή ξενοδοχείου που απεικονίστηκε ως ήρωας σε μια ταινία του Χόλιγουντ για τη γενοκτονία του 1994, ένοχος για συμμετοχή σε ομάδα υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η δικαστής, Μπεατρίς Μουκαμουρέντζι, ανέφερε για 20 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Rusesabagina, ότι θα πρέπει να κριθούν ένοχοι επειδή ήταν μέρος αυτής της τρομοκρατικής ομάδας – MRCD -FLN. «Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους, ή ακόμα και στα αυτοκίνητά τους στο δρόμο».

Η υπόθεση πήρε τεράστιες διαστάσεις από τότε που ο 67χρονος Rusesabagina συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, ενώ υποστήριξε ότι απήχθη από τις αρχές της Ρουάντα.

Ο ηθοποιός Don Cheadle τον υποδύθηκε και αποτέλεσε τον ήρωα της ταινίας του 2004 “Hotel Rwanda”. Ο Rusesabagina αναδείχθηκε ως εξέχων κριτικός του προέδρου Paul Kagame, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ οι υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη απάτη και απόδειξη της αδίστακτης μεταχείρισης που χρησιμοποιεί ο Kagame προς τους πολιτικούς αντιπάλους.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Rusesabagina

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του εμπρησμού, της ομηρίας και της σύστασης μιας ένοπλης ομάδας την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό. Μετά την ανακοίνωση της αρχικής ετυμηγορίας, ένας από τους κατηγορούμενους αρρώστησε, προκαλώντας μια μικρή διακοπή που καθυστέρησε τις αποφάσεις για άλλες κατηγορίες και καταδίκη.

Ο Rusesabagina έγινε γνωστός από την ταινία, που τον απεικόνιζε σαν να διακινδυνεύει τη ζωή του για να φιλοξενήσει εκατοντάδες ως αφεντικό ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Ρουάντας Κιγκάλι κατά τη γενοκτονία, όταν οι εθνικιστές εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, κυρίως από τη μειονότητα Τούτσι.

Ο ηθοποιός διεκδίκησε και Oscar για τον ρόλο αυτό, ενώ ο Rusesabagina χρησιμοποίησε τη φήμη του για να τονίσει αυτό που περιέγραψε ως παραβίαση δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Kagame, ενός διοικητή ανταρτών Τούτσι που ανέλαβε την εξουσία αφού οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία.