Αργά το βράδυ της Δευτέρας εκδηλώθηκε φωτιά σε δύο μέτωπα, σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη. Τόσο της έντασης των ανέμων όσο και της μεγάλης καύσιμης ύλης στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στις αυλές των σπιτιών και να απειληθούν περιουσίες στον οικισμό Λιβίσι. Από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από δρόμους στο Λιβίσι, καθώς και να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι στην Αγία Μαρίνα και στη γύρω περιοχή.

Τόσοι οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής όσο και οι τοπικοί παράγοντες, έκαναν λόγο για «σοβαρές υποψίες εμπρησμού», τονίζοντας ότι δεν είναι φυσιολογικό να ξεσπούν ταυτόχρονα πολλαπλά μέτωπα φωτιάς σε διαφορετικά σημεία. Περίπου μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η εικόνα της κατάστασης ήταν βελτιωμένη, καθώς τα μέτωπα είχαν περιοριστεί από τις κατοικημένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων, όπου ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης. Την ίδια ώρα, το δεύτερο μέτωπο εντοπίστηκε στην ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ, ωστόσο περιορίστηκε γρήγορα και δεν κινδύνευσε το μοναστήρι.

Μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για διάσπαρτες εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν ολονύχτια μάχη για να ελεγχθούν τα ανοιχτά μέτωπα. Στα μέτωπα επιχείρησαν 112 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, το μηχανοκίνητο τμήμα (ΜΕΤΠΕ) και πολλοί εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν περιπολία και δύο αεροσκάφη air- tractor πάνω από την πυρκαγιά, αλλά δεν χρειάστηκε εναέρια επιχείρηση, καθώς οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.

Το πρωί αποχώρησαν και κάποιες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά οχήματα, για να σβήνουν εν τη γενέσει της όποια εστία εμφανίζεται, μέχρι να τεθεί και τυπικά υπό πλήρη έλεγχο. Όσον αφορά στα σπίτια, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές στην Πυροσβεστική, αλλά οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές και από το πρωί γίνεται έλεγχος από την Πολιτική Προστασία του δήμου, για να διαπιστωθεί αν έχουν προκαλέσει εξωτερικά φθορές σε κάποιο οίκημα. Όπως σημειώνουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αν φυσούσαν πιο ισχυροί άνεμοι και με μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

«Τέσσερα με πέντε σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων τα δύο πολύ σοβαρές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Από τη νύχτα έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με την αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς. Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές, γιατί -από την πρώτη στιγμή- οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες, μία κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ και μία μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Ακολούθησαν άλλες τρεις εστίες συνολικά, μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αυτές δεν αποκλείεται από τους ειδικούς να ήταν από σπίθες της ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Ήδη, λαμβάνονται καταθέσεις από τους ανθρώπους που ενημέρωσαν πρώτοι για την πυρκαγιά και από άλλους κατοίκους, ενώ αναζητείται και υλικό από κάμερες για την περίπτωση που έχει καταγραφεί κάτι ύποπτο.

https://www.intronews.gr/5615-2-e-food-miosi-30-paraggelies

Κάποια στιγμή, από αστυνομικούς, έγινε προσαγωγή ενός 22χρονου, επειδή σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν δύο μικρά μπιτόνια με βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά και είχε αγοράσει την βενζίνη για ένα άλλο αυτοκίνητό του, που είχε ακινητοποιηθεί χωρίς καύσιμα, και αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξέτασή του.