Μόλυνση της ατμόσφαιρας, αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία, αύξηση της στάθμης των ωκεανών, ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν έφταναν όλα αυτά, τώρα η κλιματική κρίση έχει ακόμα ένα παρακλάδι, το trafficking. Μια έκθεση από τον Οργανισμό Κατά της Δουλείας και τον Διεθνή Οργανισμό για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, εξηγεί πως η ανάγκη μετατόπισης πληθυσμών που θα προκαλέσει η κλιματική κρίση, θα φέρει αρκετούς ανθρώπους στο έλεος της δουλείας και της εμπορίας.
Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πριν από κάποιους μήνες, ανέφερε ότι ως το 2050 πάνω από 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Η πλειοψηφία θα είναι από την υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Σε αυτή τη νέα έρευνα, εξηγείται πως οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι τυφώνες καταστρέφουν τα εδάφη, διαλύουν τις καλλιέργειες και δεν αφήνουν περιθώριο στους ανθρώπους από το να αναζητήσουν αλλού την επιβίωση τους. Σε αυτή την αναζήτηση, είναι πολύ εύκολο να πέσουν θύματα δουλείας και trafficking.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Βόρειας Γκάνας, απ΄όπου πλήθος ανδρών και γυναικών μετανάστευσαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Άκρα, και κατέληξαν να γίνουν κουβαλητές, θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή αντάλλαγμα για χρέος. Αυτό το τελευταίο είναι μια πρακτική που στην ουσία κρατάει αιχμαλώτους τους εργαζομένους, οι οποίοι «νοικιάζονται» και εργάζονται αμισθί για να ξεπληρωθεί το χρέος του «αφέντη» τους ή γίνονται αιχμάλωτοι για να ξεπληρώσουν ένα δικό τους χρέος.
Η Guardian περιγράφει το ταξίδι μιας γυναίκας από τα βόρεια της χώρας προς την Άκρα, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα ύστερα από μια καταστροφική πλημμύρα που διέλυσε τα χωράφια της. Για 7 χρόνια δουλεύει ως αχθοφόρος, κουβαλώντας πράγματα με το κεφάλι της.
Ο κίνδυνος του trafficking απειλεί 200 εκατομμύρια ανθρώπους
Πρόκειται για τους λεγόμενους kayayie, με την γυναίκα να περιγράφει πως «δεν ήταν εύκολο για μένα να δουλεύω ως kayayie. Όταν ήρθα, δεν ήξερα καθόλου τη δουλειά. Μου είχαν πει ότι η γυναίκα που θα μας δίνει τα καλάθια μας, θα μας προσφέρει φαγητό και διαμονή. Όμως όλα μου τα έσοδα πάνε σε αυτή και μόνο ελάχιστες φορές θα μου δώσει κάτι λίγο απ΄αυτά».
Μάλιστα, όταν έκανε μια ζημιά, κλήθηκε να δουλέψει περισσότερο και της μείωσαν το ελάχιστον εισόδημα και ακόμα δεν έχει μπορέσει να ξεπληρώσει.
Στα Σανταρμπάνς, μια περιοχή στα σύνορα της Ινδίας με το Μπανγκλαντές, οι κυκλώνες κατέστρεψαν αγροτικές εκτάσεις και ευνοήθηκε η ανάπτυξη κυκλωμάτων trafficking, με τους διακινητές να εστιάζουν σε χήρες και σε άντρες απελπισμένους να δουλέψουν στην Ινδία. Τις περισσότερες φορές καταλήγουν να δουλεύουν σε οίκους ανοχής στα σύνορα.
Η Fran Witt, επικεφαλής του Anti-Slavery International, τονίζει ότι «η έρευνα μας αποκαλύπτει το ντόμινο αλυσιδωτών προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική κρίση σε εκατομμύρια ζωές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καταστρέφουν το περιβάλλον, εξωθούν τους ανθρώπους μακριά από τα σπίτια τους και τους κάνουν ευάλωτους σε trafficking, δουλεία και εκμετάλλευση».
Ο Ritu Bharadwaj, εκπρόσωπος του International Institute for Environment and Development (IIED), προσέθεσε ότι «δε μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην καταναγκαστική εργασία, στη δουλεία και στο trafficking που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή. Το να αναδείξουμε αυτά τα θέματα πρέπει να είναι μέρος ενός μεγάλου σχεδίου ανατροπής της κλιματικής αλλαγής».
Και αυτή η έρευνα, όπως όλες όσες προηγήθηκαν τους προηγούμενους 2-3 μήνες, θα αποτελέσουν ένα καμπανάκι κινδύνου εν όψει της COP26, της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στη Γλασκώβη, που θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.