Την ώρα που η τρίτη δόση για Pfizer τείνει να γίνει υποχρεωτική – τουλάχιστον για κάποιες ηλικίες έχει ήδη γίνει – έντονη συζήτηση επικρατεί για τη δεύτερη δόση του μονοδοσικού εμβολίου, Johnson & Johnson. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλέστηκε η εταιρεία με δεδομένα για τις ΗΠΑ, μια δεύτερη δόση δύο μήνες μετά την πρώτη, αυξάνει στο 94% την αποτελεσματικότητα έναντι της μέτριας ή σοβαρής νόσου.

https://www.intronews.gr/5659-2-olo-kai-afxanontai-ta-peristatika-me-anemvoliastous-kai-arnites

Η πρώτη δόση προλαμβάνει μόνο το 74% των μέτριων ή σοβαρών περιστατικών, ωστόσο το ποσοστό αυτό δείχνει να μένει σταθερό για τουλάχιστον πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν το εμβόλιο της μιας δόσης, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Σε αντίθεση με την υποχρεωτική δόση με Pfizer για όσους είναι άνω των 60 ετών, που λίγο πολύ το περίμεναν, εκείνοι που είχαν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson περίμεναν τις οδηγίες στο κατά πόσο θα χρειαστεί αναμνηστική δόση. Η νέα κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 32.000 εθελοντές ανά τον κόσμο, σύγκρινε όσους είχαν κάνει μία δόση με εκείνους που έλαβαν και δεύτερη, με διαφορά οκτώ εβδομάδων, έδωσε τις απαντήσεις που χρειάζονταν.

https://www.intronews.gr/5642-2-emvolio-apo-idiotes-giatrous-me-posa-chrimata-tha-ameivontai

Τα στοιχεία που προέκυψαν έδειξαν πως η δεύτερη δόση ανέβασε το επίπεδο των αντισωμάτων κατά τέσσερις φορές περισσότερο από το κανονικό. Πράγμα που σημαίνει ότι το τείχος προστασίας γίνεται ισχυρό, ακόμα και στις μεταλλάξεις.

Η εταιρεία, πάντως, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου της. Από τη στιγμή, όμως, που έχει ανοίξει η συζήτηση, μάλλον πρέπει να θεωρείται από τώρα δεδομένο.