Το Σαν Μαρίνο αποφασίζει, σήμερα, με δημοψήφισμα, αν θα νομιμοποιήσει την άμβλωση, ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα στο μικρό και βαθιά καθολικό κράτος. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για το ανεξάρτητο κράτος, από τα λίγα στην Ευρώπη, μαζί με τη Μάλτα, την Ανδόρα και το Βατικανό, που απαγορεύουν εντελώς τις αμβλώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, δυσμορφίας του εμβρύου ή κινδύνου για τη μητέρα. Συνολικά 35.411 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στο εξωτερικό.

Έπειτα από πρωτοβουλία της φεμινιστικής οργάνωσης, Γυναίκες του Σαν Μαρίνο, που υπήρξε στη δεκαετία του 1970-80 και αναβίωσε το 2019, οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν με τη ψήφο τους αν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να μπορούν να κάνουν ελεύθερα άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης. Μετά τις 12 εβδομάδες η άμβλωση θα επιτρέπεται σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας ή όταν εντοπίζεται δυσμορφία στο έμβρυο «που ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας».

https://www.intronews.gr/5894-2-erevna-to-ena-trito-ton-distaktikon-telika-kanoun-to-emvolio

Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, ωστόσο όπως δήλωσε η Φραντσέσκα Νικολίνι, γιατρός και μέλος του UDS: «Ελπίζουμε να κερδίσουμε. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων είναι στο πλευρό μας διότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα τη ζωή τους. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες οι γυναίκες που αναγκάζονται να κάνουν άμβλωση».

Η άμβλωση θεωρείται αδίκημα στο Σαν Μαρίνο και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τη γυναίκα και έξι ετών για τον γιατρό που την κάνει. Βέβαια, οι γυναίκες που επιλέγουν να προχωρήσουν σε άμβλωση πηγαίνουν στην Ιταλία.

Για την ώρα, οι πολίτες είναι διχασμένοι, ενώ το Δημοκρατικό Χριστιανικό Κόμμα (PDCS) –που διαθέτει λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο– είναι ξεκάθαρα κατά των αμβλώσεων και έχει ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για να «υπερασπιστούν το δικαίωμα στη ζωή».

Σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα πρόκειται για ριζική αλλαγή για το Σαν Μαρίνο, όπου η απαγόρευση των αμβλώσεων χρονολογείται από το 1865 και επιβεβαιώθηκε υπό το φασιστικό καθεστώς και τον ποινικό κώδικα του 1974. Η κοινωνική πρόοδος ήταν πάντα αργή στο Σαν Μαρίνο, με τις γυναίκες να αποκτούν δικαίωμα ψήφου το 1960, ενώ το 1974 τους επιτράπηκε να πολιτεύονται. Το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε το 1986, περίπου 16 χρόνια μετά την Ιταλία.

https://www.intronews.gr/5891-2-stis-kalpes-oi-germanoi-telos-epochis-gia-tin-angkela-merkel