Περιεχόμενα
- «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης. Δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».
- «Δραματική» η κατάσταση στη Δράμα
Το άνοιγμα των σχολείων έκανε ακόμα πιο έντονη την αντίδραση των αντιεμβολιαστών και έφερε στην επιφάνεια απάτες από ιστοσελίδες που υπόσχονται νομική στήριξη σε όσους δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο αντί οικονομικής προσφοράς και ήδη σχηματίστηκε δικογραφία για τέτοιες πρακτικές.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σήμερα θα μεταβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών πόρισμα για υποθέσεις που αφορούν σε προτροπή σε ανυπακοή και κάποιες «πωλήσεις» μηνύσεων και νομικών συμβουλών, μαζί με τη δικογραφία. Θα ακολουθήσει η ποινική αξιολόγηση για τη δικογραφία από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι διώξεις, ενώ αύριο θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της έρευνας από την ΕΛΑΣ.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώτας, δήλωσε ότι «Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».
Ο κύριος Παπακώστας εξήγησε πως ο νόμος δεν επιτρέπει στην αστυνομία να «κατεβάσει» τις ιστοσελίδες αυτές, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει δικογραφία και μετά εισαγγελική παραγγελία.
«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης. Δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η εξαπάτηση των αντιεμβολιαστών από αυτές τις ιστοσελίδες ή σελίδες στο Facebook περιλαμβάνει την ζήτηση 3-4.000 ευρώ για την προσφορά νομικής υποστήριξης προς όσους επιθυμούν να μην κάνουν το εμβόλιο και να πάνε τα παιδιά τους σχολείο ή να βρεθούν σε κλειστούς χώρους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει καμία νομική βάση. Ήδη η Δίωξη έχει βρει 9 ιστοσελίδες και προφίλ ανυπακοής, ενώ στο επίκεντρο της βρίσκονται 2 φόρουμ, όπου γίνεται επισταμένως τέτοια προσφορά συναλλαγών. Γι΄αυτό και δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας, βασισμένος στη δικογραφία, να ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Εκτός από τις ιστοσελίδες, δικογραφία έχει σχηματιστεί ως τώρα και για 28 άτομα που είναι αρνητές της μάσκας.
«Δραματική» η κατάσταση στη Δράμα
Ενόσω συμβαίνουν αυτά, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τους 337. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (89.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.129 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 191 (ημερήσια μεταβολή +20.89%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 185 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πολύ κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Δράμα ειδικά να εξελίσσεται στο ελληνικό Μπέργκαμο, αριθμώντας 400 νεκρούς από κορωνοϊό.
Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου, μιλώντας στο ethnos.gr εξήγησε ότι υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα στο νομό: «Συγκεντρώνονται σε πλατείες, δημιουργούν εντάσεις και όλο αυτό οδηγεί μια κατάσταση στα άκρα. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε και στη Δράμα κάποια πλαστά πιστοποιητικά νόσησης». Το ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση, είναι στο 41% στη Δράμα, ένα από τα χαμηλότερα στην ηπειρωτική χώρα.
Το έτερο μεγάλο ζήτημα όμως αφορά στο μηχάνημα που βγάζει τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, το οποίο έχει χαλάσει λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα όλα τα ύποπτα δείγματα να εξετάζονται από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και να καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων δυο με τρεις μέρες. Αυτό αναγκάζει τους γιατρούς να βγάζουν θετικούς όσους έχουν κάνει το τεστ και τους τοποθετούν σε καραντίνα αναμονής μαζί με τα όντως θετικά κρούσματα. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιοι είναι αρνητικοί, η παρουσία τους για 2-3 ημέρες σε ίδιο χώρο με θετικούς, αυξάνει την πιθανότητα νόσησης.
Η Δράμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους στη Βόρεια Ελλάδα και τον τελευταίο μήνα έχει καθημερινά 40 κρούσματα, ενώ μπορεί να ξεπερνά και τα 60 κάποιες φορές.
Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη βρίσκονται από την Παρασκευή σε καθεστώς lockdown επιπέδου 4.