Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη Δυτική Ευρώπη, μετά από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Τα δεδομένα από τις 29 χώρες – που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τη Χιλή – που αναλύθηκαν από επιστήμονες, κατέγραψαν μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής πέρυσι και σε κλίμακα που εξάλειψε την πρόοδο  των προηγούμενων ετών.

Οι 27 από αυτές βιώσαν μια τεράστια πτώση προσδόκιμου ζωής με την μεγαλύτερη να είναι μεταξύ των ανδρών στις ΗΠΑ, με μείωση 2,2 ετών σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ακολουθούμενη από τους Λιθουανούς άνδρες (στα 1,7 έτη).

Οι απώλειες προσδόκιμου ζωής ξεπέρασαν εκείνες που καταγράφηκαν την εποχή της διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Κέντρο Δημογραφικής Επιστήμης του Λέβερχουλμ της Οξφόρδης.

Ο Δρ Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που παρατηρήθηκαν τόσο μεγάλα μεγέθη μειώσεων του προσδόκιμου ζωής μέσα σε έναν χρόνο, ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου ».

Ποιο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Βρετανία

Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών εκτίμησε ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια λόγω των επιπτώσεων του Covid-19. Ένα αγόρι που γεννήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, από 79,2 για την περίοδο 2015-17, σύμφωνα με το ONS.

«Οι γυναίκες σε οκτώ χώρες και οι άνδρες σε 11 χώρες υπέστησαν απώλειες μεγαλύτερες από ένα χρόνο. Χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για αυτές τις χώρες να επιτύχουν πρόσφατα αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενός έτους: η πρόοδος εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 από τον Covid-19 ».

Οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από τις γυναίκες στις περισσότερες από τις 29 χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περισσότερες μειώσεις προσδόκιμου ζωής σε διαφορετικές χώρες οφείλονται σε επίσημους θανάτους από Covid.

Η Δρ Ridhi Kashyap, ακόμα μια συν-επικεφαλής της έκθεσης, είπε ότι οι ερευνητές γνώριζαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την καταμέτρηση των θανάτων από Covid, όπως ανεπαρκείς δοκιμές ή λανθασμένη ταξινόμηση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας αναδεικνύουν έναν τόσο μεγάλο αντίκτυπο που αποδίδεται άμεσα στον Covid-19 δείχνει πόσο καταστροφικός ήταν για πολλές χώρες.

Οι εκτιμήσεις του ONS έδειξαν διαφορές μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, το οποίο αναφέρεται στη μέση ηλικία στην οποία θα ζούσε ένα νεογέννητο εάν τα τρέχοντα ποσοστά θνησιμότητας συνεχίζονταν για όλη τους τη ζωή.

Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες μειώθηκε στην Αγγλία, από 79,5 χρόνια το 2015-17 σε 79,3 έτη το 2018-2, και στην Σκωτία από 77 σε 76,8. Αυξήθηκε ελαφρώς στη Βόρεια Ιρλανδία από 78,4 σε 78,7, ενώ παρέμεινε γενικά αμετάβλητη στην Ουαλία στους 78,3.