Ένα 24ωρο μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5.8 Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη, το Ηράκλειο εξακολουθεί να ταλανίζεται από μετασεισμούς και σεισμούς. Το πρωί της Τρίτης έγινε ακόμα ένας σεισμός ισχυρής έντασης (5.3 Ρίχτερ) που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν νέες σοβαριές ζημιές σε υποδομές που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό.

Η σεισμική δόνηση σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού σημειώθηκε 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είχε εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα.

Από το πρωί της Δευτέρας, όταν και σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός που προκάλεσε τον θάνατο σε έναν άνθρωπο και τραυματισμό σε 11 πολίτες, οι κάτοικοι σε πολλά χωριά του Ηρακλείου έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές. Αναφορές από κατοίκους κάνουν λόγο για συχνές δονήσεις σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το Αρκαλοχώρι είναι μέχρι στιγμής το μέρος που έχει πληγεί περισσότερο, με πολλές ζημιές σε κτήρια, τα οποία όσο άντεξαν στον χθεσινό σεισμό, δεν άντεξαν μετά τον σημερινό. Σύμφωνα μάλιστα με τους σεισμολόγους, ο επόμενος μήνας θα περιλαμβάνει πολύ συχνά μετασεισμικές δονήσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

«Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, βρέθηκε στην Κρήτη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, και όπως περιέγραψε στο MEGA, ήταν μάρτυρας στην κατάρρευση δύο κτηρίων.  «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ».

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταγράψει σχεδόν 2.500 σεισμικές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι τον τελευταίο χρόνο, χάρη σε 4 επιπλέον σεισμικά όργανα που είχαν τοποθετηθεί στο Ηράκλειο στις αρχές του έτους.

Ο κ. Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Ινστιτούτου, ανέφερε στο protothema.gr ότι «η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό καιρό ίσως για αρκετούς μήνες με αρκετούς μεσαίου μεγέθους σεισμούς. Ο σεισμός ο χθεσινός έγινε κάτω από το Αρκαλοχώρι σε βάθος 11 χιλιομέτρων και η επιτάχυνση που είχαμε αποτελεί ρεκόρ μιας και έφθασε τα 0,8G».

Κλειστά τα σχολεία σε δύο νομούς στην Κρήτη, ακατάλληλα 1.000 κτίσματα

Αυτή η τελευταία εκτίμηση του κ. Λέκκα δεν είναι μόνο δική του. Όπως εξήγησε, όλοι οι σεισμολόγοι έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα για την Κρήτη. Η εντολή που έχει δοθεί στους κατοίκους είναι να μην πλησιάζουν τα κτήρια που έχουν ζημιές και για τις επόμενες 2-3 ημέρες συστήνεται να μείνουν σε σκηνές σε κάποια από τα χωριά. Στο Αρκαλοχώρι εν προκειμένω, και σε γύρω περιοχές, πάνω από 1.000 κτίσματα κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τις πρώτες εκτιμήσεις.

Το cretalive αναφέρει ότι στον Κουδουμά έγινε κατολίσθηση μετά τον σημερινό σεισμό, ενώ στο Αρκαλοχώρι έχουν στηθεί 80 σκηνές και άλλες 20 σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους ήθελαν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Παράλληλα, μοιράστηκαν 1.000 μερίδες φαγητού στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

«Θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά και την απόφαση που ελήφθη να στηθούν 100 σκηνές. Σήμερα, αναμένεται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Ως προς τα σχολεία, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Λασίθι, λήφθηκε απόφαση να παραμείνουν κλειστά. Το ίδιο θα ισχύσει και με την τηλεκπαίδευση, η οποία είχε αρχικά προκριθεί ως λύση, όμως εκπαιδευτές αντέδρασαν με το λογικό επιχείρημα ότι δε μπορεί ένα παιδί να είναι στον υπολογιστή όταν υπάρχουν συνεχείς δονήσεις.

* Πηγή φωτογραφίας: cretalive