Περιεχόμενα
Έχουν περάσει σχεδόν 2 εβδομάδες από την ανακοίνωση της AUKUS, της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας και οι σχέσεις των τριών χωρών με τη Γαλλία παραμένουν τεταμένες. Έχουν γίνει κινήσεις κατευνασμού, αλλά ταυτόχρονα έχουν γίνει και δηλώσεις «αδειάσματος». Η περίοδος που διανύουμε αναμένεται να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να προσβλέπει στο χτίσιμο μιας γαλλικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και στην ενίσχυση του μπλοκ υπό τη δική του ηγεσία. Κι η Ελλάδα μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Και φαίνεται πως το κάνει.
Πριν από 6 χρόνια, το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα βρισκόταν σε δυσμένεια ενώπιον όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήθελαν να την τιμωρήσουν για όλα όσα συνέβαιναν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, με την κρίση της πανδημίας να ανέδειξε έντονες αντιθέσεις στις χώρες του μπλοκ και να προκάλεσε μια εσωστρέφεια και τριγμούς μεταξύ τους, σε συνδυασμό και με το νέο προσφυγικό που προέκυψε λόγω Αφγανιστάν, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη διπλωματική της δύναμη μέσα από μια σχέση συνεργασίας με τη Γαλλία.
Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν φαντάζει ως ο ηγέτης της Ευρώπης. Ο Όλαφ Σολτς δεν έχει το εκτόπισμα της Μέρκελ, δεν είναι εξίσου επιβλητικός και η συγκυρία για τον Γάλλο Πρόεδρο είναι ιδανική. Εξάλλου, σε 2 χρόνια θα πρέπει να πάει σε εκλογές απέναντι στη ΛεΠεν, η οποία δυναμώνει αρκετά το λαϊκό της έρεισμα. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, ο Μακρόν θέλει να έχει χτίσει δομές που θα τον καθιστούν αναγκαίο για τη Γαλλία και για την Ε.Ε.
Απέρριψε τις ΗΠΑ για τη Γαλλία η Ελλάδα
Λίγες ημέρες μετά την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία για εξαγορά υποβρυχίων έναντι 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα «τρυπώνει» και συνάπτει συμφωνία με τη Γαλλία για φρεγάτες έναντι 5 δισεκατομμυρίων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κατάρτιση στη διεθνή πολιτική για να αντιληφθεί κανείς τα λεγόμενα semantics, δηλαδή το πώς φαίνεται αυτή η συμφωνία. Η Ελλάδα γίνεται ένας μικρός σωτήρας για τον γαλλικό μιλιταρισμό και είναι σαν να λέει «εγώ είμαι στο πλάι σου». Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία vol. 2.
«Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση, εφόσον το επιθυμεί να μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου, αν κρίνουν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης τα οποία η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ενώ μια δεύτερη ακολουθεί σήμερα, όπου και θα ανακοινωθεί η συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@rra και την αμυντική συνδρομή μεταξύ των δύο κρατών, όποτε κρίνεται απαραίτητο.
Ο κ. Μακρό αναφέρθηκε στη σχέση των δύο κρατών από την εποχή της Επανάστασης του ’21, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα, για μια ιστορική συμφωνία. «Ελλάδα και Γαλλία έχουν αναπτύξει τέτοια σχέση συνεργασίας, που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας προς την άλλη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, η Ελλάδα επέλεξε τη Γαλλία ανάμεσα από 6 προσφορές, με τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται σε αυτές. Η προσφορά της Γαλλίας επελέγη μάλιστα αν και ήταν για υψηλότερο κόστος σε σχέση με τις άλλες.
«Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
6 πολεμικά πλοία και 24 Rafale σε ένα χρόνο αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία
Ο Φαέθων Καραϊωσηφίδης, αναλυτής αμυντικών συστημάτων και εκδότης του περιοδικού Flight, αναφέρει στο Politico ότι «Υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της AUKUS και αυτής της συμφωνίας. Η Γαλλία μεταφέρει τα πάντα στην Ελλάδα και μπορεί να παρουσιάσει αυτή τη συμφωνία για αμυντική συνεργασία και συνδρομή ως τη βάση της ευρωπαϊκής αμυντικής παρέμβασης και το ξεκίνημα ενός νέου ευρωπαϊκού στρατού».
Το ελληνικό ναυτικό αναβαθμίζει τον στόλο του με αυτές τις φρεγάτες, ιδίως ένα χρόνο μετά την έντονη κρίση με την Τουρκία και τις διαρκείς NAVTEX που έκανε ο Ερντογάν στο Αιγαίο. Δεν ήταν τυχαία κι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην προάσπιση του Δικαίου της Θάλασσας από τις δύο χώρες.
«Αυτή είναι ξεκάθαρα μια πολιτική απόφαση, όχι κάποια που πάρθηκε από το πολεμικό ναυτικό. Η ουσία της συμφωνίας είναι ο όρος για την αμυντική βοήθεια» εξηγεί ο Καραϊωσηφίδης.
Η τελική συμφωνία αφορά τρεις φρεγάτες και τρεις κορβέτες, οι οποίες θα παραδοθούν το 2025, ενώ υπάρχει και προοπτική για να δοθούν 2-3 επιπλέον πολεμικά πλοία. Αυτή η συμφωνία έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την αγορά των 18 Rafale έναντι 2.5 δισεκατομμυρίων, ενώ αναμένεται να αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία ακόμα 6. Όλα αυτά συνιστούν ακόμα μια ένδειξη ότι η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη, με τον πρωθυπουργό να το λέει ξεκάθαρα στις δηλώσεις του.
Τέλος, θα περίμενε κανείς πως οι ΗΠΑ θα ενοχλούνταν από την απόρριψή τους, αλλά γι΄αυτό το λόγο η Ελλάδα θα υπογράψει μαζί τους μια 5ετή επέκταση στη συμφωνία για αμυντική συνεργασία, αν και η συμφωνία αρχικά έκανε λόγο για επέκταση ενός έτους στο τέλος της ισχύος της.