Το ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο Fred Hutch ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού μια κλινική έρευνα για ένα αντιικό χάπι που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του Covid-19 στο ξεκίνημα της νόσησης. Η Μιράντα Κέλι και ο σύζυγός της, Τζο, είναι ένα ζευγάρι από το Σιάτλ με υποκείμενα νοσήματα. Η Μιράντα έχει στα 44 της διαβήτη και υψηλή πίεση, ενώ και ο Τζο έχει υψηλή χοληστερίνη. Όταν νόσησαν στις αρχές Ιουνίου, φοβήθηκαν ότι θα καταλήξουν σε ΜΕΘ και θα μείνουν μόνα τους τα 5 ανήλικα παιδιά τους.

Υπό τον φόβο αυτόν, δέχτηκαν να συμμετέχουν στη μελέτη και άρχισαν να παίρνουν καθημερινά 4 απ΄αυτά τα χάπια. Μέσα σε μια βδομάδα τα συμπτώματα τους είχαν εξαφανιστεί και στη δεύτερη βδομάδα ήταν και πάλι υγιείς. Μάλιστα, δεν γνώριζαν αν όλα τα χάπια που πήραν, ήταν όντως αντιικά ή αν ήταν placebo. Κάτι που σημαίνει πως κι ο ψυχολογικός παράγοντας και οι ουσίες που εκκρίνονται σε κάθε συναίσθημα, παίζουν τον ρόλο τους.

Από τους Κέλι ξεκίνησε μια διαδικασία έρευνας που σε λίγους μήνες αναμένεται να φέρει στην αγορά ένα χάπι κατά του Covid-19. Αυτό το χάπι θα είναι για καθημερινή χρήση, χωρίς συνταγή γιατρού και μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού μετά τη νόσηση αλλά και την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

«Τα αντιικά που παίρνονται από το στόμα, έχουν την ικανότητα όχι μόνο να περιορίζουν τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19, αλλά και να μειώνουν στο ελάχιστον την πιθανότητα να μεταδοθεί σε μέλη του σπιτικού περιβάλλοντος» δήλωσε στο CNN ο ιολόγος Τίμοθι Σίαν από το Chapel Hill University της Βόρειας Καρολίνας.

Για τους επιστήμονες αυτό το χάπι κατά του Covid-19 είναι το κλειδί για «να πάρουμε πίσω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας πριν τον κορονοϊό».

«Όταν φτάσουμε στο σημείο της διανομής, θέλουμε να βρίσκεται σε όλη τη χώρα για να το παίρνουν οι άνθρωποι άμεσα μετά τη διάγνωση τους» δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Γκρίφιν, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Η μελέτη δεν αφορά μόνο στον Covid-19

Όσο περιμένουμε αυτό το χάπι να διασφαλιστεί ως προς την αποτελεσματικότητα του και τις παρενέργειες, τρέχουν παράλληλα οι τρεις μελέτες για τα αντιικά φάρμακα και αναμένεται στις αρχές του 2022 να γίνουν αιτήσεις για να πάρουν έγκριση και να διατεθούν στην αγορά.

Ο Καρλ Ντίφενμπαχ, διευθυντής στο τμήμα του AIDS στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «τους επόμενους μήνες θα ξέρουμε ακριβώς τι μπορούν να κάνουν αυτά τα χάπια. Μέχρι στιγμής, το πιο υποσχόμενο είναι το φάρμακο της Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics, η μολνουπιραβίρη». Γι΄αυτό το φάρμακο, η μελέτη έχει ήδη συλλέξει στοιχεία από 202 ασθενείς στη β΄φάση και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η 3η φάση με 4ψήφιο αριθμό δείγματος.

Τα άλλα δύο φάρμακα είναι το PF-07321332 της Pfizer και το AT-527 της Roche and Atea Pharmaceuticals. Η Pfizer ξεκίνησε τη 2η και 3η φάση ταυτόχρονα την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η Roche περιμένει τα αποτελέσματα της ως το τέλος του χρόνου.

Ο Ντίφενμπαχ διευκρινίζει κιόλας ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται με 3.2 δισ. δολάρια, στοχεύει στη δημιουργία φαρμάκων που ξεπερνούν τον Covid-19 και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιούς αυτής της οικογένειας που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς, η ρεμδεσιβίρη, αλλά η χορήγησή της αφορά μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται και όχι στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού στις πρώτες ημέρες της νόσησης.