Η 29χρονη πριγκίπισσα Mako της Ιαπωνίας, ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, η οποία είναι αρραβωνιασμένη με τον πρώην συμμαθητή της και φοιτητή της Νομικής των ΗΠΑ, αναμένεται να επιβεβαιώσει την ημερομηνία του γάμου τους τον Οκτώβριο.

Η ανιψιά του Ιάπωνα αυτοκράτορα, πρόκειται να απορρίψει μια προσφορά γάμου 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα ανακοινώσει την ημερομηνία του γάμου της με τον έρωτα της ζωής της μέσα στον επόμενο μήνα.

Θα εγκαταλείψει τον βασιλικό της τίτλο για να παντρευτεί τον 29χρονο κοινό θνητό, Kei Komuro, που γνώρισε όταν ήταν και οι δύο φοιτητές στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ο αυτοκρατορικός νόμος της Ιαπωνίας απαιτεί από μια πριγκίπισσα να εγκαταλείψει τη βασιλική οικογένεια αφού παντρευτεί έναν κοινό, αλλά τους χορηγείται ένα σημαντικό ποσό γάμου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων «για να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια ενός ατόμου που κάποτε ήταν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας».

Ωστόσο, σε μια άνευ προηγουμένου άρνηση της παράδοσης της χώρας, η πριγκίπισσα Mako πρόκειται να απορρίψει την εφάπαξ πληρωμή εκατομμυρίων δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για έναν γάμο που καθυστέρησε για χρόνια λόγω μιας οικονομικής διαμάχης που σχετίζεται με τον αρραβωνιαστικό της.

Η κυβέρνηση πρόκειται να συμφωνήσει ότι η πριγκίπισσα θα παραιτηθεί από την πληρωμή εν μέσω δημόσιας κριτικής για τον αρραβωνιαστικό της, όπως ανέφερε η ιαπωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK και άλλα μέσα. Το NHK είπε επίσης ότι η ημερομηνία του γάμου μπορεί να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Οι υπάλληλοι του Imperial Household Agency δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν. Ένας Ιάπωνας ρεπόρτερ, περιμένοντας έναν επικείμενο γάμο, εντόπισε τον Komuro στη Νέα Υόρκη. Εμφανίστηκε με αλογοουρά, μια λεπτομέρεια που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ορισμένους Ιάπωνες χρήστες του Twitter.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το ζευγάρι θα παραλείψει επίσης δύο επίσημες αρραβωνιαστικές τελετές: την τελετή αρραβώνων Nosai-no-Gi και το Choken-no-Gi, στην οποία η νύφη προσφέρει ένα ευχαριστώ και έναν αποχαιρετισμό στον αυτοκράτορα Naruhito και Αυτοκράτειρα Μασάκο.

Μετά τον γάμο της, η Mako θα μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο κ. Komuro περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του αμερικανικού δικαίου, όπου σκοπεύει να υποβάλει προσφορά εργασίας σε ένα δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης.

Η θεία της πριγκίπισσας Mako, η πριγκίπισσα Sayako, έγινε η τελευταία βασιλική που της αφαιρέθηκε ο τίτλος όταν παντρεύτηκε έναν αξιωματούχο της πόλης του Τόκιο το 2005.

Η πρόταση γάμου στην Mako από το 2013

Η απόφαση της πριγκίπισσας Mako να παραιτηθεί από την πληρωμή οφείλεται πιθανώς στη διαμάχη γύρω από τον αρραβωνιαστικό της, που προέκυψε λίγο μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα τους το 2017. Εκείνος της έκανε πρόταση γάμου τον Δεκέμβριο του 2013 και το ζευγάρι κράτησε τη σχέση τους εξ αποστάσεως, ενώ η Μάκο σπούδασε για το μεταπτυχιακό της στις Μουσικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ζευγάρι αναμενόταν να παντρευτεί τον Νοέμβριο του 2018, αλλά αργότερα ο γάμος αναβλήθηκε για το 2020, με την επίσημη δήλωση να λέει ότι το ζευγάρι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να προγραμματίσει τον γάμο.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι η μητέρα του Κομούρο είχε εμπλακεί σε μια οικονομική διαμάχη, την οποία τα πεθερικά του δεν ενέκριναν και τους ανάγκασαν να διακόψουν τον γάμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μητέρα του είχε δανειστεί 4 εκατομμύρια δολάρια από έναν πρώην και στη συνέχεια δεν κατάφερε να τα εξοφλήσει. Σύμφωνα με τον Komuro, τα χρήματα καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του αρραβώνα του άντρα με τη μητέρα του, από το 2010 έως το 2012.

Σε δήλωση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Komuro εξήγησε ότι η μητέρα του είχε προσφερθεί να εξοφλήσει το ποσό, ωστόσο ο πρώην της «είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν περίμενε την επιστροφή των χρημάτων».

Τον Νοέμβριο του 2020, η πριγκίπισσα Mako είπε πώς  δεν υπάρχουν ακόμη «συγκεκριμένα σχέδια» για το πότε θα παντρευτούν τελικά και ότι είναι δύσκολο να πουν «κάτι για το μέλλον» τη στιγμή.