Περιεχόμενα
Συνεχίζουν οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, τη Δευτέρα. Το πρωί της Τρίτης έγινε ακόμα ένας σεισμός ισχυρής έντασης (5.3 Ρίχτερ) που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν νέες σοβαρές ζημιές σε υποδομές που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν προβλήματα από τον πρώτο, ενώ και κατά τις απογευματινές ώρες σημειώθηκε ένας ακόμα με 4,6 Ρίχτερ.
https://www.intronews.gr/5946-2-vinteo-seismo-58-richter-kriti-seismologoi
Για τον σεισμό και την σεισμική ακολουθία μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει», τόνισε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.
Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον Ακή Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.
Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι. «Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο Ακης Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.
«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».
https://www.intronews.gr/6040-2-kriti-seismos-46-metra-seismopliktous
Άκης Τσελέντης για σεισμό από το ρήγμα της Θήβας
Οι σεισμολόγοι ανησυχούν και για την Θήβα. Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. «Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».
Τα μέτρα στήριξης μετά από τον καταστροφικό σεισμό
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε στήριξη για τις επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να υπάρξουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες. Παράλληλα, όσοι σεισμόπληκτοι έχουν εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, δεν θα πληρώσουν τον φόρο για το 2021, το 2022 και το 2023.
«Επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα τύχουν κρατικής αρωγής. Και είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Και κάτι τελευταίο. Για όσους από εσάς έχετε ήδη πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το ’21, ούτε για το ’22, ούτε για το ’23», ανέφερε χαρακτηριστικά. », ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν» είπε, ερωτηθείς για το ύψος των αποζημιώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον υποδέχτηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο πρωθυπουργός πήγε στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια. Εκεί, συνομίλησε με κατοίκους, μικρά παιδιά αλλά και στελέχη της ΕΜΑΚ.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα έσπευσε να του πει αναφερόμενη στο φονικό σεισμό «Είμαι 80 χρονών και αυτό δεν το έχω ξαναδεί» – «Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε» της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά, τον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργώ για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα και τη Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη.
Κατά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, τον Πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Κατά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, τον Πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο Δήμαρχος Αχαρνών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης και ο Δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και ο επίσης βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης.
Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν και από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.
Μετά το Χουδέτσι, ο πρωθυπουργός πήγε στο Αρκαλοχώρι και επισκέφτηκε στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.