Η Κίνα δοκιμάζεται από ενεργειακά προβλήματα, καθώς η έλλειψη προμηθειών σε άνθρακα και η ισχυρότερη ζήτηση από εταιρίες μεταποίησης και τη βιομηχανία έχουν οδηγήσει τις τιμές άνθρακα σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ενώ έχουν προκαλέσει εκτεταμένους περιορισμούς στην κατανάλωση. Το πως επηρεάζουν όμως οι συνεχείς διακοπές ρεύματος τον υπόλοιπο κόσμο, το εξηγούν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν, προειδοποιούν πως μέχρι τα Χριστούγεννα, αυτές οι διακοπές ρεύματος θα επιφέρουν ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά παγκοσμίως, μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς δεκάδες μεγάλα εργοστάσια, ανάμεσά τους και προμηθευτών της Apple και της Tesla, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στην περιοχή.

https://www.intronews.gr/6053-2-ispania-i-lava-tou-ifaisteiou-eftase-ston-okeano

Oι διακοπές ρεύματος έχουν σβήσει τα φανάρια, έχουν σταματήσει τους ανελκυστήρες κατοικιών και την κάλυψη κινητών τηλεφώνων 3G, ενώ κάποια καταστήματα προσπαθούν να λειτουργήσουν υπό το φως των κεριών, σε μία έκταση όπου κατοικούν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν στα βόρεια, το βράδυ, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θέρμανση.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Πεκίνο έχει βάλει όρια ενεργειακής κατανάλωσης στις βιομηχανίες, οι οποίες όμως απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμες να εισέλθουν στη νέα πράσινη εποχή. Τα εργοστάσια έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους για το 2021, πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις. Σημαντικότερο φαίνεται πως θα είναι το πρόβλημα στον κλάδο των ηλεκτρονικών, καθώς κατασκευαστές επεξεργαστών, smartophones και άλλων συσκευών σταμάτησαν τη λειτουργία των εργοστασίων τους στην περιοχή. Η Eson Precision Engineering, εταιρεία που κατασκευάζει τμήματα των συσκευών της Apple, όπως το iPhone, είναι μία από αυτές, που διέκοψε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Κουνσάν, δυτικά της Σαγκάης, λόγω των περιορισμών των τοπικών αρχών.

https://www.intronews.gr/6050-2-seismos-stin-kriti-kata-15-ekatosta-vythistike-to-arkalochori

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί και στους κλάδους των υφασμάτων, των παιχνιδιών και των ανταλλακτικών συσκευών παγκοσμίως. Οι κινεζικές αγορές ήδη αντιδρούν αρνητικά στα μαντάτα, την ώρα που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

Οι βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου και τσιμέντου έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τις μειώσεις στην παραγωγή, με περίπου 7% της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου να έχει ανασταλεί και το 29% της εθνικής παραγωγής τσιμένου να έχει επηρεαστεί, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley. Οι βιομηχανίες χαρτιού και γυαλιού πιθανόν να είναι οι επόμενες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, σύμφωνα με τους ίδιους.