Google, Facebook και Youtube έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες μια νέα προσπάθεια, μια νέα χάραξη πολιτικής απέναντι στα βίντεο και στις αναρτήσεις που αφορούν στα εμβόλια και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Πρώτο το Youtube ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπει να ανεβαίνει στην πλατφόρμα του κανένα βίντεο που περιλαμβάνει ψευδείς ισχυρισμούς για τα εμβόλια, ενώ «θάβει» όσα έχουν σκεπτικισμό.

Νωρίς θυμήθηκαν να δράσουν οι πλατφόρμες αυτές. Δεν το έκαναν για χρόνια όταν μέσα απ΄αυτές διασπείρονταν μηνύματα τρομοκρατίας και σε περιόδους που τρομοκρατικά χτυπήματα είχαν στερήσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Δεν το έκαναν με τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο στα προφίλ που διατηρούσε, μέχρι που έφτασε η εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο. Μάλιστα, ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει ανοιχτά το Facebook για να λάβει απάντηση ότι η ευθύνη δεν ανήκει σε αυτό για την αποτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού. Δεν το έκαναν εν γένει σε πολλές περιπτώσεις που θα έπρεπε να το κάνουν.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ (;) που λέει ο λαός και το Youtube θα σβήσει όλα τα βίντεο που περιλαμβάνουν παραπληροφόρηση για τα εμβόλια και θα περνάει από φιλτράρισμα όσα αναρτώνται, ώστε να περάσουν από έγκριση. Άλλωστε, τον τελευταίο ένα χρόνο το Youtube έχει αφαιρέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο βίντεο, σύμφωνα με τη Guardian.

Μεταξύ των ψευδών που έχουν ακουστεί και αναρτηθεί στο Youtube σχετικά με τα εμβόλια, είναι ότι προκαλούν αυτισμό, καρκίνο, διακόπτουν την ικανότητα σύλληψης παιδιού και φυσικά ότι έχουν μέσα τους μικροτσίπ.

Όπως τόνισε ο Ματ Χάλπριν, CEO του Youtube, δε θα μπει λογοκρισία σε βίντεο που αποτελούν προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων με το εμβόλιο ή σε κριτική για την στρατηγική των εκάστοτε αρχών σχετικά με το εμβόλιο και για αποτυχίες σε παρελθοντικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Λίγους μήνες πριν προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή το Youtube, το Facebook είχε κατεβάσει εκατοντάδες προφίλ που διέδιδαν fake news για τα εμβόλια. Παράλληλα, μαζί με το Netflix και τη Google έχουν κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους τους.