Σε μια κίνηση που δεν την περίμενε κανείς, η UNESCO προχώρησε σε συμφωνία με το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με την αιτιολογία ότι είναι εκτεθειμένα σε νερό και κακές συνθήκες συντήρησης, με τον κίνδυνο διάβρωσης να είναι ορατός. Άλλωστε, μέσα στο καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό ότι η αίθουσα με τα ελγίνεια ήταν κλειστή για το κοινό, επειδή μια πλημμύρα είχε προκαλέσει διαρροή στην οροφή και η αίθουσα έσταζε.
Από τις 25 Ιουλίου που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει η αίθουσα μετά από 7 μήνες lockdown, δεν έχει ανοίξει ακόμα και το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καν μπει στη διαδικασία να βγάλει μια ανακοίνωση που να εξηγεί την πλήρη κατάσταση. Η διοίκηση του αρκέστηκε να πει ότι γίνονται εργασίες στις αίθουσες 12-18, οι οποίες είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν.
«Αυτές οι αναγκαίες εργασίες είναι μέρος μιας προσπάθειας για να υπάρξει συντήρηση και διατήρηση που θα βοηθήσουν μελλοντικές εργασίες στο μουσείο. Θα ανακαινίσουμε ιστορικά κτήρια και σημεία, θα βελτιώσουμε την εμπειρία του επισκέπτη και θα στήσουμε ένα φιλόδοξο τρόπο έκθεσης των συλλογών μας στα χρόνια που θα έρθουν» ήταν τον Αύγουστο η επίσημη ενημέρωση.
Η UNESCO στηρίζει την ελληνική πλευρά με την απόφαση της 22ης Συνεδρίασης
Ενάμιση μήνα μετά, η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, προέβη σε ανακοίνωση όπου ενημέρωσε πως η UNESCO ζητάει από το μουσείο να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στον τόπο τους.
«Σήμερα, με την πρόταση που ετέθη και αναφερόταν σε άσχημες συνθήκες στις οποίες εκτίθενται τα μάρμαρα, η Ελλάδα εξασφάλισε απόφαση από την Διεθνή Επιτροπή που επιτάσσει συγκεκριμένα την επιστροφή τους». Η κ. Μενδώνη αναφέρεται στην 22η Συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής της Εθνικής Περιουσίας (Intergovernmental Committee for Promoting the Return of Cultural Property) που έγινε στις 29/9 στο Παρίσι.
«Η επιτροπή καλεί με μορφή κατ΄επείγοντος τη βρετανική πλευρά να ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που άπτεται των κυβερνήσεων, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι αφορά μόνο εκείνο, και πως η Ελλάδα έχει βάσιμη και νόμιμη απαίτηση να ζητά την επιστροφή των μαρμάρων στον τόπο γέννησης τους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη από πλευράς UNESCO» ολοκλήρωσε η κ. Μενδώνη.