«Εξαιρετικά ανεύθυνη» χαρακτήρισε η Κίνα την κίνηση της Αυστραλίας, να αγοράσει αμερικανικά πυροκίνητα υποβρύχια, στο πλαίσιο της νέας σύμπραξης, στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ψυχρότητα ανάμεσα στην Καμπέρα και το Πεκίνο πιάνει πραγματικά χαμηλό βαρομετρικό, διαγράφοντας την κάποτε φιλική σχέση που διατηρούσαν Αυστραλία και Κίνα. «Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Βέβαια, οι σχέσεις του Πεκίνου με την Καμπέρα είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο, αλλά η τελευταία κίνηση της δεύτερης, επιδείνωσε την κατάσταση, αφού αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ώθησε με τον δικό του τρόπο στη σύμπραξη της Αυστραλίας με της ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κοστίζοντας στο Πεκίνο έναν πολύτιμο έταιρο στην περιοχή.
https://www.intronews.gr/6194-2-ipa-evropi-kontra-gia-tin-pagkosmia-sitisi
Ενώ η Αυστραλία στρεφόταν προς την Κίνα, το Πεκίνο ενορχήστρωνε τον δικό του άξονα. Ο Xi, το 2013, είχε κάνει μια διαφορετική ομιλία στους συμπατριώτες του πριν από την ομιλία του στο αυστραλιανό κοινοβούλιο. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρόνιάς και λίγους μήνες αφότου έγινε πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, σχεδίαζε να κάνει τη χώρα μια παγκόσμια υπερδύναμη μέσω οικονομικής και τεχνολογικής δύναμης.«Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη βελτίωση των δικών μας υποθέσεων, διευρύνοντας συνεχώς τη συνολική εθνική μας δύναμη», είπε ο Xi στους συντρόφους του Κομμουνιστικού Κόμματος στην ομιλία . Το επίκεντρο θα ήταν «να χτίσουμε έναν σοσιαλισμό ανώτερο από τον καπιταλισμό και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον όπου θα κερδίσουμε την πρωτοβουλία και θα έχουμε την κυρίαρχη θέση».
Κι ενώ υποσχόταν δημόσια μια ειλικρινή και γεμάτη εμπιστοσύνη σχέση με την Αυστραλία, ο ίδιος προσπάθησε να κρυφά να την πιέσει. Κυβερνοεπιθέσεις με κινεζικούς κρατικούς χάκερ να ακολουθούν το αυστραλιανό κοινοβούλιο , το γραφείο μετεωρολογίας της χώρας , το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ήταν κάποιες από τις κινήσεις που έκανε.
Ακολούθησαν οι επιθέσεις στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, με εξαναγκασμούς και εκφοβισμό σε οποιοδήποτε προσπαθούσε να πάει κόντρα στο κομμουνιστικό πρόγραμμα. Η Κίνα είχε φτάσει βαθιά στο πολιτικό κατεστημένο της Αυστραλίας, κατευθύνοντας το υπέρ της. Το 2017, ο γερουσιαστής του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος Σαμ Νταστιαρί αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των σχέσεών του με δωρητές που συνδέονται με τη κυβέρνηση της Κίνας.
Το Πεκίνο αναζητούσε επίσης τον έλεγχο και την επιρροή με εμφανείς τρόπους. Την ίδια χρονιά, ο επικεφαλής ασφάλειας της Κίνας προειδοποίησε την ηγεσία των Εργατικών ότι το κόμμα θα κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη της κινεζικής κοινότητας της διασποράς της Αυστραλίας εάν δεν υποστηρίξει τη συνθήκη έκδοσης που ήθελε το Πεκίνο. Τους τελευταίους 18 μήνες δε, η Κίνα χτύπησε την Αυστραλία με μια σειρά εμπορικών περιορισμών, ως απάντηση στο κάλεσμα της Καμπέρα για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το πως προήλθε ο κορωνοϊός, ο οποίος ξεκίνησε από τη Γουχάν.
Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, ήρθε η Καμπέρα ανακοίνωσε τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύμφωνο, που ονομάστηκε AUKUS, έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας της Αυστραλίας να στρέψει την οικονομία της μακριά από την Κίνα. «Είναι μια αξιοσημείωτη κατάρρευση στις σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας και μια μαζική επιδείνωση των προοπτικών ασφάλειας της Αυστραλίας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Michael Shoebridge, διευθυντής στο επιδραστικό think tank της Αυστραλιανής Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI).
«Αυτή είναι μια αρκετά ριζική, αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική τριών χωρών σε μόλις πέντε και λίγα χρόνια», πρόσθεσε ο Shoebridge. Πράγματι, η αλλαγή διαπέρασε το 2016 όταν η Καμπέρα μπλόκαρε τις προσφορές δύο κινεζικών εταιρειών για την αγορά διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Ausgrid, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δύο χρόνια αργότερα, η Αυστραλία απαγόρευσε πλήρως τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei από το δίκτυο 5G.