Μπορεί ο φόβος για lockdown να ελλοχεύει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας -και του κόσμου- ωστόσο υπάρχουν κάποιες που δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στην «κανονικότητα». Στη Μελβούρνη έχουν περάσει 19 μήνες από όταν ανακοινώθηκε το lockdown της πόλης.

Από την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας θα βρίσκεται σε καραντίνα για 246 ημέρες-ξεπερνώντας το Μπουένος Άιρες ως την πόλη που έχει περάσει τις περισσότερες μέρες στο καθεστώς lockdown.

Μέχρι να αρθεί στα τέλη του μήνα, θα έχει περάσει 267 ημέρες σε lockdown και συνολικά το 45% του χρόνου από την κήρυξη της πανδημίας του κορονοϊού στις 12 Μαρτίου 2020.

Είναι μια στρατηγική που έχει αφήσει την πόλη να αισθάνεται οικονομικά και ψυχολογικά πεσμένη, αλλά έχει επίσης καταφέρει, πέντε συνεχόμενες φορές, να μειώσει τους αριθμούς κρουσμάτων στο μηδέν.

Αλλά στο έκτο lockdown  της Μελβούρνης, ο πρωθυπουργός, Daniel Andrews, εγκατέλειψε τυπικά τις ελπίδες να φτάσει στο μηδέν καθημερινά κρούσματα, αντικαθιστώντας το με στόχο να κάνει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού άνω των 16 ετών διπλό εμβολιασμό.

Η καραντίνα θα αρθεί μόλις το ποσοστό εμβολιασμού φτάσει στο 70%, αναμένεται γύρω στις 26 Οκτωβρίου. Η υποστήριξη για τη διαχείριση της πανδημίας από τη βικτοριανή κυβέρνηση μειώνεται. Η βασική δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας από την Guardian Australia διαπίστωσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης Andrews είχε μειωθεί στο 44%, όπως και η υπακοή στα μέτρα.

Τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο του μεγάλου τελικού της AFL, που έγιναν στην covid free πόλη Perth, οδήγησαν σε άνοδο 50% των κρουσμάτων την Πέμπτη και σε ρεκόρ ημερήσιου αριθμού 1.438. Άλλα 1.143 κρούσματα καταγράφηκαν την Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός επέκτεινε την υποχρεωτικότητα του εμβολίου σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αντιδράσεις για το lockdown και τα μέτρα προστασίας

Η αντίδραση στα μέτρα κατά του κορονοϊού αυξάνεται, ενώ πολλοί εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους με πορείες. Πέντε χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια βίαιη διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα, που συνδέεται με την ακροδεξιά. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν έξω από τα γραφεία του συνδικάτου της βιομηχανίας κατασκευών τη Δευτέρα, συνέχισαν μέσα στην πόλη την Τρίτη προτού καταλήξουν στο μνημείο Ηρώων, την Τετάρτη.

Τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται η Μελβούρνη

Συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το εμβόλιο, το σταματημό των κατασκευών για δύο εβδομάδες και την καραντίνα γενικά. Υπήρξαν εκατοντάδες συλλήψεις και προειδοποιήσεις για μια εκδήλωση υπερβολικής διασποράς του ιού. Οι διαμαρτυρίες συγκλόνισαν μια πόλη που ήταν ήδη στα όριά της, ενώ «χτυπήθηκε» και από έναν σεισμό 5,9 Ρίχτερ. Η Αυστραλία έχει συνηθίσει να αποφεύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της παγκόσμιας καταστροφής, ωστόσο είναι αδύνατο να βγουν αλώβητοι από μια πανδημία.

Ο ακμάζων τομέας της τέχνης της Μελβούρνης ήταν η βιομηχανία που έχει πληγεί περισσότερο και έχει δεχτεί ελάχιστη υποστήριξη μετά από την έναρξη της πανδημίας. Η κυβέρνηση έδωσε πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας στους χώρους ψυχαγωγίας στις 8 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως 1 πελάτης ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Πολλοί φοβούνται ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός για την οικονομική επανεκκίνηση, ενώ οι άνθρωποι θα φοβούνται να βγουν έξω με χιλιάδες κρούσματα να ανακοινώνονται την ημέρα.

Το τρέχον ξέσπασμα κρουσμάτων ξεκίνησε όταν η μετάλλαξη Delta εισήλθε στη Μελβούρνη από το Σίδνεϊ τον Ιούλιο. Στις 15 Ιουλίου ο Andrews ανακοίνωσε το πέμπτο lockdown (το οποίο έγινε αμέσως το έκτο). Οι αριθμοί στη Μελβούρνη αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της Ευρώπης, αλλά ο Andrews είπε προφανώς στους Βικτωριανούς την Πέμπτη ότι θα είχαν πετύχει αυτούς τους στόχους νωρίτερα εάν είχαν δοθεί νωρίτερα δόσεις των εμβολίων mRNA.

Photo: Unsplash/ weyne-yew