Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις αρχές της εβδομάδας, σφράγισε μια συζήτηση μηνών με τη Γαλλία και έφερε μια συμφωνία για εξαγορά 3+1 πλοίων (φρεγάτες και κορβέτες) στο πλαίσιο της εξοπλιστικής συνεργασίας και της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών. Πρόκειται για την πιο μεγάλη, από οικονομικής απόψεως, συμφωνία της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα στον 21ο αιώνα, κι αυτό δεν είναι απλά κάτι το τυχαίο. Υπάρχει μια ολόκληρη συνθήκη κάτω απ΄αυτή τη συμφωνία.
Είναι εξαιρετικά πιθανό να βρισκόμαστε σε ένα tipping point σε επίπεδο ευρωπαϊκής ηγεσίας και στρατηγικής, πάντοτε με το βλέμμα στους παγκόσμιους συσχετισμούς όπως διαμορφώνονται υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης, των εμφυλίων, των προσφυγικών προβλημάτων και της διπλωματικής σύγκρουσης.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει ένα μέλλον εντός αυτής της δεκαετίας στο οποίο θα είναι ο προεξάρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα δείχνει με τις κινήσεις της (όπως αυτή η διάθεση πόρων σε εξοπλισμούς, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ενισχύονται η υγεία και η παιδεία) πως θέλει να βρίσκεται στην ακτίνα επιρροής και εύνοιας του Παρισιού.
Σύμφωνα με τον γεωστρατηγικό αναλυτή, κ. Αθανάσιο Δρούγο, που μίλησε στο Greekreporter.com «αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει συνυποδηλώσεις για την ευρύτερη περιοχή, αλλά στο τέλος της ημέρας, δεν πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική της Τουρκίας ως προς το δίκαιο της θάλασσας ή την αμυντική ασφάλεια μέχρι το 2025-26».
Ενδεχομένως να κάνει πιο έντονη τη συγκρουσιακή διάθεση που δείχνει 2 χρόνια τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον βέβαια συνεχίσει στην ηγεσία της χώρας και δεν ισχύουν όσα ακούγονται για την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του.
«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε όλους, πως οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Γαλλία, έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μιας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» ήταν η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνέντευξη με τον Μακρόν, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, εστίασε στην γεωπολιτική και αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας μέσα απ΄αυτή τη συμφωνία.
Μέσα απ΄αυτή τη σχέση, θα λέγαμε, μιας και το 2021 περιλαμβάνει ήδη την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και εκείνη η συμφωνία προβλέπει ακόμα 6.
Ποια είναι τα «μικρά γράμματα» που περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία
Με αυτή τη συνθήκη αμυντικής συνεργασίας, η Ελλάδα φτάνει για πρώτη φορά σε συμφωνία με χώρα-εταίρο της στην Ε.Ε. ή σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ σε διπλωματική υπόσχεση αμυντικής βοήθειας σε περίπτωση σύρραξης. Πρόκειται για το άρθρο 2 της συμφωνίας, μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, η οποία περιλαμβάνει και τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Ίδια ρήτρα είχε προσθέσει στη συμφωνία της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση.
«Όταν δεχόμαστε πιέσεις, όταν ξένες δυνάμεις σκληραίνουν τη στάση τους, πρέπει να αντιδρούμε, να δείχνουμε πως έχουμε την ισχύ και την ικανότητα να αμυνθούμε» τόνισε ο Μακρόν και αυτή η δήλωση αποκτά άλλη βάση, όταν τον Ιανουάριο η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://www.youtube.com/watch?v=1Q2y6p7tOP8
Μεγάλο τμήμα της συμφωνία, 31 άρθρα συνολικά, επικεντρώνεται στη συνεργασία των δύο χωρών στη Μεσόγειο, ιδίως σε ενεργειακά θέματα. Παράλληλα, θα υπάρξει άγαστη συνεργασία σε επίπεδο βιομηχανίας αμυντικών εξοπλισμών και ασφάλειας και θα συσταθεί μια επιτροπή για την παρακολούθηση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται, η οποία θα συνέρχεται σε ετήσια βάση.
Το άρθρο 18 στη συμφωνία, προβλέπει «κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους, είτε επί ελληνικών ή γαλλικών κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στη Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».
Το άρθρο 5 επισφραγίζει μια ετήσια συνεδρίαση μεταξύ των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, πέραν των συναντήσεων των Επιτελείων, των επιτροπών εξοπλιστικών προγραμμάτων ή οποιωνδήποτε άλλων τεχνικών επιτροπών οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες. Αυτές οι ετήσιες διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον μια ατζέντα για τις περιοχές ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξίσου σημαντικής αξίας είναι και προς την ενίσχυση της Ε.Ε. σε επίπεδο σχέσεων στο διεθνές στερέωμα, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να χαιρετίζουν αυτή τη συμφωνία και να αναγνωρίζουν πως δεν αντιτίθεται προς κάποιον εταίρο.
Αυτή η συμφωνία θα διακατέχει τις σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδας για την επόμενη πενταετία και στο πέρας αυτού του διαστήματος θα ανανεώνεται με ρητή συμφωνία των δύο χωρών για μια περαιτέρω περίοδο που θα καθοριστεί.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την προσεχή Τρίτη και την Πέμπτη θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.