Παρά το μίνι lockdown και την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, στην συναυλία του Γιάννη Πάριου στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος δεν μπόρεσε να τηρήσει τα μέτρα που προβλέπονται, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου του τραγουδιστή.
Η συναυλία του Γιάννη Πάριου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, στο Θέατρο Γης. Αλλά όταν ο μεγάλος λαϊκός βάρδος άρχισε να τραγουδάει νησιώτικα, σχεδόν όλο το θέατρο σηκώθηκε όρθιο και δεκάδες άτομα άρχισαν να χορεύουν μπροστά από τη σκηνή. Κάτι που απαγορεύεται ρητά, καθώς ναι μεν οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους δεν έχουν απαγορευτεί, ωστόσο οι θεατές πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και να είναι καθήμενοι.
Έτσι, τα μέτρα «πήγαν περίπατο», παρά το ότι ο ίδιος ο Γιάννης Πάριος, πριν αρχίσει να νησιώτικα, έκανε παράκληση στον κόσμο να παραμείνει στις θέσεις του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η συναυλία έληξε όταν κόσμος άρχισε να χορεύει και να σηκώνεται όρθιος.
Ο μεγάλος ερμηνευτής αποχαιρέτησε το κοινό, ζητώντας να προσέχουν «για να μην αρρωστήσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποσχέθηκε πως «χρωστάει» ακόμα τρεις ώρες τραγούδια στο κοινό της πόλης επειδή η συναυλία ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Πριν αρχίσει η συναυλία, έξω από το θέατρο πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία DJs και επιχειρηματίες της πόλης για το παράδοξο που συμβαίνει με την κανονική διεξαγωγή των συναυλιών στην πόλη, παρά το μίνι lockdown, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να παίξουν μουσική καθώς παραμένουν κλειστά τα κέντρα διασκέδασης.
Πάνω από το 95% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 56 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 306 στις απλές κλίνες Covid. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από το 95% είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 57 και στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 241.
Βάσει του επιδημιολογικού χάρτη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις «κόκκινες περιοχές» στα βόρεια της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.
Βασιλακόπουλος: Ο ιός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με τον ιό που είχαμε πέρυσι, όταν είχαμε το ίδιο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα
Την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και το ζήτημα των ανεμβολίαστων σχολίασε στον Alpha o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Παναγιώτης Βασιλακόπουλος.
«Αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει και στη Βόρεια Αμερική, όπου περιοχές που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν έκρηξη του επιδημικού κύματος και δυσκολία στη λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος
«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει όλοι να πιστέψουμε στην επιστήμη. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει ακόμα χρόνος, δεν έχει κρυώσει ακόμα τόσο πολύ ο καιρός ώστε να είμαστε υποχρεωτικά μονίμως σε εσωτερικούς χώρους, που η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ μεγαλύτερη. Απευθύνω έκκληση να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού και μέχρι τότε να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί γιατί ο ιός είναι διπλά μεταδοτικός σε σχέση με τον ιό που είχαμε πέρυσι, όταν είχαμε το ίδιο πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.