Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, προειδοποίησε τους νομοθέτες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιθανότατα θα έχει χρεοκοπήσει έως τις 18 Οκτωβρίου, εκτός εάν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

Το όριο των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου και μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το αλλάξει. Έκτοτε, η Αμερικανή υπουργός Οικονομικών διατηρεί την οικονομία του ομοσπονδιακού κράτους με έκτακτους δημοσιονομικούς ελιγμούς.

Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο δεν αυξηθεί.

Η νέα εκτίμηση της Yellen αυξάνει τον κίνδυνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αθετήσουν το χρέος τους σε λίγες εβδομάδες εάν η Ουάσιγκτον δεν ενεργήσει. Η χρεοκοπία θα είναι πιθανότατα καταστροφική, θα βυθίσει τις αγορές και την οικονομία και θα καθυστερήσει τις πληρωμές σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

https://www.intronews.gr/6271-2-gallia-ellada-simfonia-21o-aiona

Στο χείλος της χρεοκοπίας οι ΗΠΑ

«Εκείνη τη στιγμή περιμένουμε πως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μείνει με πολύ περιορισμένους πόρους που θα εξαντληθούν ταχέως. Είναι αβέβαιο το αν θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις του έθνους μετά από εκείνη την ημερομηνία» διεμήνυσε η Yellen σε επιστολή της προς το Κογκρέσο.

Ήδη, προ ημερών, η Yellen είχε προειδοποιήσει για την επαπειλούμενη κρίση, λέγοντας πως «παρότι οι ΗΠΑ ουδέποτε, ούτε μια φορά, είχαν κηρύξει στάση πληρωμών, το 2011 η χώρα είχε φθάσει στο χείλος κρίσης. Το να καθυστερήσει περαιτέρω η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ από το Κογκρέσο δεν είναι ανεκτό.

Οι τελευταίοι 17 μήνες έθεσαν σε δοκιμασία την οικονομική δύναμη της χώρας μόλις. Μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Δεν πρέπει να βυθιστούμε σε νέα κρίση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του πλαφόν δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους γίνεται συχνά αντικείμενο πολιτικών μπραντεφέρ στο Κογκρέσο. Από τη δεκαετία του ’60, έχει αυξηθεί ή παγώσει κάπου ογδόντα φορές.

H «ημερομηνία Χ»

Η «ημερομηνία Χ» όπως αποκαλείται, είναι η πλησιέστερη πρόβλεψη του υπουργείου για την κρίσιμη προθεσμία, χωρίς να αποκλείεται ασφαλώς οι ΗΠΑ να φτάσουν στο ανώτατο όριο του χρέους λίγες μέρες πριν ή μετά την 18η Οκτωβρίου.  Η Yellen έχει προειδοποιήσει πως η ημερομηνία Χ «μπορεί απρόβλεπτα να μετακινηθεί πριν ή μετά».

Η Yellen προειδοποίησε ότι η προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου είναι μόνο μια εκτίμηση, επειδή οι ταμειακές ροές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης “υπόκεινται σε αναπόφευκτη μεταβλητότητα”.

Σημείωσε ότι η ημερήσια ακαθάριστη ταμειακή ροή της κυβέρνησης, εξαιρουμένης της χρηματοδότησης, ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως το τελευταίο έτος και έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη στάση πληρωμών, θα προκαλούσε ιστορική οικονομική κρίση, με ανάφλεξη των επιτοκίων, μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών και άλλα οικονομικά προβλήματα.