Το άγαλμα του George Floyd βανδαλίστηκε, δύο μέρες αφότου παρουσιάστηκε στο κοινό. Το χάλκινο άγαλμα ανεγέρθηκε την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) στην Union Square της Νέας Υόρκης και το NBC News ανέφερε ότι μόλις 48 ώρες αργότερα στις 10 το πρωί, πλάνα κατέγραψαν ένα άτομο να καταστρέφει το γλυπτό και να τρέχει μακριά.
Πηγές λέγεται ότι είπαν στο TMZ ότι ο άντρας εθεάθη να αναμιγνύει κάποιο χρώμα πριν ανέβει πάνω σε ένα skateboard και πετάξει ό, τι μείγμα είχε στο χέρι πάνω στο άγαλμα. Ήδη συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν το άγαλμα.
Μαζί με τον George Floyd, παρουσιάστηκαν ακόμα δύο αγάλματα, αυτό της Breonna Taylor και του John Lewis. Το άγαλμα του Floyd παρουσιάστηκε επίσης στο Μπρούκλιν και καταστράφηκε στις 19 Ιουνίου, καθώς το βανδάλισαν βάφοντάς το μαύρο, ενώ πάνω άφησε το διακριτικό της μιας ομάδας λευκών υπέρμαχων.
#BREAKING: an organizer from the non profit We are Floyd tells me the George Floyd statue in Union Square was vandalized. It was also vandalized at its former home in Brooklyn. @NY1 pic.twitter.com/H8LUM94dFU
— Shannan Ferry (@ShannanFerry) October 3, 2021
Αντιδράσεις από τον αδερφό του George Floyd
Ο αδερφός του Floyd σχολίασε τους βανδαλισμούς λέγοντας: «Άκουσα τα νέα και είμαι περήφανος που το Flatbush θα κρατήσει το άγαλμα. Μας στήριξαν, το προσέχουν διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα του αδερφού μου. Προσπαθούν να μας σταματήσουν, αλλά δεν μπορούν. Θα συνεχίσουμε, με αγάπη.»
Ο Andrew Cohen της Confront Art, της ομάδα πίσω από το άγαλμα, είπε ότι οι άνθρωποι περνούσαν ώρες καθαρίζοντας το χρώμα με οδοντόβουρτσες και με τα χέρια, σύμφωνα με το AP News. «Το μόνο που βοηθούσε είναι ο καθαρισμός με Elbow Grease».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο George Floyd δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη της Μινεσότα, από τον αστυνομικό, Derek Chauvin, στις 25 Μάϊου 2020, όταν τον πάτησε μέχρι θανάτου – για παραπάνω από εννιά λεπτά- στον λαιμό, κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης αφού ένας υπάλληλος καταστήματος υποψιάστηκε ότι ο Floyd χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα 20 δολαρίων.
Ο θάνατος του συνέβαλε στο κίνημα Black Lives Matter και τα τελευταία του λόγια «I can’t breathe» έγιναν σύμβολο. Διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά της αστυνομική βίας που δέχονται οι μαύροι, κάνοντας παράλληλα γνωστές τις φυλετικές διακρίσεις που δέχονται.
Ο θάνατος του έχει συγκριθεί με τον θάνατο του Έρικ Γκάρνερ το 2014. Ο Γκάρνερ, επίσης ένας άοπλος αφροαμερικανός, είχε επαναλάβει έντεκα φορές την φράση “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” μετά την σύλληψή του στο Στέιτεν Άιλαντ από την αστυνομία της Νέας Υόρκης.