Η Billie Eilish τάχθηκε κατά του νόμου, που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά το πέρας των έξι εβδομάδων, στο Τέξας. Η 19χρονη τραγουδίστρια διαμαρτυρήθηκε κατά την διάρκεια της συναυλίας της στο Austin City Limits festival, ενώ όπως αποκάλυψε σκεφτόταν να μην την πραγματοποιήσει για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Με γραμμένο το slogan «Bans Off Our Bodies» ανέβηκε πάνω στην σκηνή και εξέφρασε τον θυμό της. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν ψήφισαν τον απαίσιο αυτό νόμο, σχεδόν δεν ήθελα να εμφανιστώ στο show για να τιμωρήσω αυτό το μέρος που νομιμοποίησε κάτι τέτοιο.

Μετά σκέφτηκα ότι όλοι εσείς είστε τα θύματα του. Αξίζετε τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο και πρέπει να τους σταματήσουμε.» Τον λόγο αυτό συνόδεψε με μια γνωστή χειρονομία, φωνάζοντας «είναι το σώμα μου και η επιλογή μου».

Χιλιάδες γυναίκες διαμαρτύρονται μαζί με την Eilish

Ο αντισυνταγματικός νόμος κατά των αμβλώσεων, γνωστός ως  SB8, ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στο Τέξας και είναι εξαιρετικά περιοριστικός για μια γυναίκα, καθώς στις έξι εβδομάδες πολλές δεν γνωρίζουν ότι έχουν μείνει έγκυες.

Ακόμα όσον αφορά την επιβολή, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα, όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να «ρουφιανέψουν», καταγγέλοντας γυναίκες που έχουν προβεί σε «παράνομη άμβλωση», αλλά και αυτούς που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με το λεγόμενο Texas Heartbeat Act, ένα άτομο θα μπορούσε να ασκήσει αγωγή – ακόμη και αν δεν είχε καμία σχέση με τη γυναίκα που έκανε έκτρωση – και να δικαιούται αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων αν κέρδιζε στο δικαστήριο.

Εκατοντάδες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το Σάββατο, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

Εάν επικρατήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αξιωματούχοι του Τέξας πιθανότατα θα ζητούσαν ταχεία ανατροπή από το Πέμπτο Εφετείο Πρωτοδικείου των ΗΠΑ, το οποίο προηγουμένως επέτρεπε να τεθούν σε ισχύ οι εν λόγω περιορισμοί.