Περιεχόμενα
Ζημιά δεκάδων εκατ. έγινε στα ταμεία του Facebook μετά το ιστορικό blackout που άφησε εκτός λειτουργίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τον κολοσσό των social media καθώς και τα «αδελφάκια» του Instagram και το WhatsApp.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Fortune και του Snopes το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη έχασε ήδη τουλάχιστον 60 εκατ. δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα από τη στιγμή που οι εφαρμογές του έριξαν μαύρο χθες το βράδυ.
Το Facebook είχε καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έσοδα περίπου 29 δισ. δολαρίων, που σημαίνει ότι καθημερινά βάζει στα ταμεία του γύρω στα 319, 6 εκατ. ή 13,3 εκατ. δολάρια ανά ώρα, 220.000 δολάρια ανά λεπτό και 3.700 δολάρια ανά δευτερόλεπτο.
Με βάση αυτούς του αριθμούς τα δύο μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν τις απώλειες του κολοσσού. Οι εκτιμήσεις υπογραμμίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις από το τεράστιο μπλακάουτ στις διαφημίσεις μέσω του Facebook, όσο παρέμεινε εκτός λειτουργίας.
Βουτιά στις μετοχές του Facebook
Αλλά τα χαμένα έσοδα δεν ήταν το μοναδικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε χθες το Facebook, καθώς οι μετοχές του κατέγραψαν βουτιά σχεδόν 5% στα 326,23 δολάρια ανά μετοχή εν μέσω ευρύτερου ξεπουλήματος μετοχών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (οι μετοχές των Twitter και Snap κατέγραψαν αντίστοιχη πτώση) – κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 47.3 δις.
Είχε προηγηθεί του blackout την Κυριακή καταγγελία -βόμβα για τον τρόπο λειτουργίας του Facebook με πληροφοριοδότη να αποκαλύπτει η εταιρεία γνώριζε για τις επιπτώσεις των υπηρεσιών της στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών, αλλά αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έβαλε το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος.
Η πτώση επηρέασε και την περιουσία του Zuckerberg
Η πτώση αυτή των μετοχών του Facebook επηρέασε αρνητικά και την προσωπική περιουσία του ιδρυτού και Διευθύνοντος Συμβούλου του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που κατέχει μερίδιο 14%.
Η καθαρή περιουσία του μειώθηκε κατά περίπου έξι με επτά δισ. δολάρια στα 121,6 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα να βλέπει πλέον την πλάτη του συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς ως πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg ή έκτος στη σχετική λίστα του Forbes, πίσω από τον ιδρυτή της Oracle Corp. Λάρι Έλισον.
Παράλληλα το Facebook βγήκε από τη λέσχη των εταιρειών του ενός τρις, δολαρίων. Ο κολοσσός που είχε ενταχθεί μαζί με την Apple Inc., τη Microsoft Corp. την Amazon.com Inc. και την Alphabet Inc. τον Ιούνιο, βρίσκεται πλέον πάνω από 80 δισ. δολάρια κάτω από το όριο αυτό στα 919.79 δισ. δολάρια.
Την ώρα που εκατομμύρια χρήστες του Facebook, του Instagram και του WhatsApp βρίσκονταν εκτός σύνδεσης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούσαν να μπουν καν στο κτίριο.
Την είδηση μετέδωσε η ρεπόρτερ τεχνολογίας των «ΝYTimes», η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας. Σύμφωνα με όσα έγραψε σε tweet, οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων είχαν μπλοκάρει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν μέσα για να διορθώσουν το πρόβλημα.
https://www.intronews.gr/6370-2-facebook-ptosi-2008-edward-snowden-theories
Οι εργαζόμενοι στη Facebook δεν μπορούσαν να μπουν στην εταιρεία
Την ίδια ώρα, ρεπόρτερ του αμερικανικού μέσου που ασχολείται με την τεχνολογία πρόσθετε πως οι εργαζόμενοι στη Facebook παρατήρησαν πως δεν μπορούσαν να λάβουν email τα οποία είχαν αποστολείς εκτός της εταιρείας.
«Οι εργαζόμενοι φέρεται να μην έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς μηχανισμούς διαχείρισης. Όχι μόνον οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές του Facebook δεν είναι διαθέσιμες για το κοινό, αλλά και οι εσωτερικοί μηχανισμοί και οι πλατφόρμες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Workplace» έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των «New York Times», Ryan Mac. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει καμία δουλειά», συμπλήρωσε.
Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν εδώ και τέσσερις ώρες μαζική βλάβη.
Η ιστοσελίδα Down Detector ανέφερε βλάβες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, ενώ ούτε και στη χώρα μας είναι δυνατή η σύνδεση των χρηστών στις πλατφόρμες.
«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος», «αδύνατον να βρεθεί η διεύθυνση του διακομιστή», ανέφερε η ιστοσελίδα του Facebook, απευθυνόμενη σε πολλούς χρήστες, γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδος.
Τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα
Ειδικοί του διαδικτύου υποθέτουν πως η βλάβη, που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Facebook, ενδεχομένως να οφείλεται σε λάθος που εντοπίζεται στο DNS που αφορά στις ιστοσελίδες της πλατφόρμας.
Το Internet χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας που ονομάζεται Domain Naming System (DNS). Το σύστημα DNS μάς επιτρέπει να αναφερόμαστε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές, όπως τα γνωστά μας rooter, που διαμοιράζουν το διαδίκτυο στις οικιακές συσκευές, με ονόματα και όχι με την IP διεύθυνση, η οποία είναι δύσκολη να τη θυμάσαι και άβολη στη χρήση.
Άλλωστε, παρόμοιο τεχνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν, θέτοντας εκτός λειτουργίας μεγάλους ιστότοπους τον τελευταίο χρόνο.
Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει το BBC, αρκούσε ένας μόνο χρήστης που άλλαξε τα στοιχεία του λογαριασμού του για να προκληθεί blackout, που διήρκεσε πάνω από μία-δύο ώρες, τον περασμένο Ιούνιο. Μεγάλες ιστοσελίδες, όπως η Amazon και η Airbnb, τέθηκαν εκτός λειτουργίας ή είχαν αργή απόκριση.
Το πρόβλημα φέρεται να οφείλεται σε ζήτημα DNS των server της Akamai, παρόχου υπηρεσιών περιεχομένου, κυβερνοασφάλειας και cloud. Η είδηση, όπως είναι φυσικό, απασχολεί τα μεγαλύτερα μέσα διεθνώς, καθώς εκατομμύρια χρήστες προσπαθούν να βρουν τους λόγους που έπεσε το Facebook.
Τα δημοσιεύματα συνδέουν την τεχνική βλάβη με τις αποκαλύψεις για τις μεθόδους του Facebook, που έκανε πρώην στέλεχος της εταιρείας στην εκπομπή «60 minutes».
Photo: Unsplash.com / alexander-shatov