Σε επιφυλακή είναι η Ταϊβάν μετά τις «υπερβολικά αυξημένες» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, που παραβιάζουν την περιφερειακή ειρήνη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Σου Τσενγκ Τσανγκ. Συγκεκριμένα, 56 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της νησιωτικής χώρας.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αριθμό κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που έχουν πετάξει ποτέ εντός της αναφερόμενης ζώνης. Η Ταϊβάν ανέφερε τις πτήσεις 148 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη νότια και στη νοτιοδυτική περιοχή της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της, μέσα σε ένα τετραήμερο.
Ξεκίνησαν την Παρασκευή, την ημέρα που η Κίνα τιμούσε με εορτασμούς την πατριωτική της, Εθνική Ημέρα. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί δική της περιοχή, η οποία πρέπει να καταληφθεί με τη χρήση βίας.
Από την άλλη, η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι μία ανεξάρτητη χώρα και θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της.
«Οι άλλοι σκοποί που εξυπηρετούν είναι να δώσουν σήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν να μην περάσουν τις κινεζικές «κόκκινες» γραμμές. Θέλουν να στρεσάρουν την αεροπορία της Ταϊβάν, να τους αναγκάσουν να ανακατευτούν, να εμπλέξουν το κάθε αεροσκάφος, τους πιλότους, να τους αναγκάσουν να κάνουν περισσότερη συντήρηση και να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις του συστήματος αεράμυνας της Ταϊβάν ».
Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε τις αναφορές σε ΜΜΕ της Ταϊβάν ότι ένας Κινέζος πιλότος αντέδρασε την Κυριακή, σε μία προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου για την απομάκρυνσή του, βρίζοντας φωναχτά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Πεκίνου κοντά σε δικές της περιοχές της Ταϊπέι χαρακτηρίζονται ως πόλεμος «των γκρίζων ζωνών» που έχουν στόχο να φθείρουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μέσω της διαρκούς διατήρησης τους σε επιφυλακή, αλλά και για να δοκιμάσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ – βεν, έθεσε ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στη χρήση νέων αυτοκινούμενων όπλων, ώστε η οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κόστος.
China has sent 56 fighter planes toward Taiwan in a show of force against the self-ruled island. The sorties continue a campaign of harassment against Taiwan, which China claims as its own territory. https://t.co/Uv6irC84n6
— The Associated Press (@AP) October 5, 2021
Πώς εμπλέκονται οι ΗΠΑ στις σχέσεις Ταϊβάν – Κίνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί και κάνουν έκκληση στο Πεκίνο να σταματήσει τις προκλήσεις. Η Ουάσινγκτον, κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊπέι, έχουν χαρακτηρίσει τις αυξανόμενες δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην επικράτειά της αποσταθεροποιητικές, κάνοντας εμφανή την «ακλόνητη» δέσμευση της στην Ταϊβάν.
Ο Τζο Μπάιντεν, ως γνωστόν, στρέφει την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την εστίαση στον Ινδο-Ειρηνικό ως την βασική «αρένα» στον ανταγωνισμό υπερδυνάμεων του 21ου αιώνα, ενισχύοντας τους συμμάχους και προσπαθώντας να συγκρατήσει τον κινεζικό επεκτατισμό.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του προσπάθησε να διατηρήσει την ίδια ισορροπία που προσπάθησαν οι προηγούμενοι πρόεδροι εδώ και δεκαετίες από την υιοθέτηση της πολιτικής «One China», αναγνωρίζοντας τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως το μοναδικό κυρίαρχο κινεζικό κράτος, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα της Ταϊβάν να αμυνθεί.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την Κίνα από μια πλήρη εισβολή, ενώ επιδίωξαν να αποτρέψουν την Ταϊβάν από τη διακήρυξη της πλήρους ανεξαρτησίας, η οποία θα ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη για το Πεκίνο.
Αυτή η πράξη εξισορρόπησης στην Ταϊβάν πραγματοποιήθηκε εν μέρει μέσω διπλωματικής ουδετερότητας. Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της ενάντια σε μια ολοένα και πιο επιθετική Κίνα, όπως ορκίστηκε ο πρόεδρος του νησιού, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή σε περίπτωση κατοχής της.
Η Ταϊβάν θα κάνει ό, τι χρειαστεί για να αμυνθεί
Γράφοντας για το περιοδικό Foreign Affairs, η Τσάι τόνισε την επιθυμία της Ταϊβάν να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά είπε ότι εάν απειληθεί η δημοκρατία και ο τρόπος ζωής της, η Ταϊβάν θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να αμυνθεί.
Καθώς η Κίνα ενισχύει τα πολεμικά της παιχνίδια, οι ΗΠΑ χτίζουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία και δημιουργούν συμμαχίες, κυρίως με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συνεργασίας Aukus με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα.