Ο παραλογισμός της τουρκικής πλευράς συνεχίζεται αμείωτος και δη σε μια χρονική περίοδο όπου επίκεινται διερευνητικές επαγές στην Άγκυρα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτή την περιοχή, αφαιρεί από την Ελλάδα κάθε δικαίωμα κυρίαρχιας της στα νησιά, άρα στην ουσία δεν της ανήκουν. Αυτό το «επιχείρημα» δεν εκφράστηκε ανεπίσημα ή επίσημα από κάποιο ασήμαντο στέλεχος ή κάποια ακραία φωνή.

Αυτό εκφράστηκε  μέσα από επιστολή που απεστάλη στον ΟΗΕ, στον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του οργανισμού, από τον εκπρόσωπο που έχει η Τουρκία, τον Φεριντούν Σινιρλίογλου. Σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο Σινιρλίογλου κατηγόρησε στις 13 Ιουλίου με επιστολή προς τον Γκουτέρες την Ελλάδα για παραβίαση του δικαίου και στις 30 Σεπτεμβρίου επανήλθε με νέα επιστολή. Εκεί υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Η τοποθέτηση του Σινιρλίογλου αφορά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

«Ζητάμε για ακόμα μία φορά η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Ο παραλογισμός δεν σταματάει, εδώ αφού ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις με δηλώσεις του στο Nautical Geo.

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει τις περιοχές ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα από εμας. Παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, η Ελλάδα επιμένει σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις».

Μετά απ΄αυτή την εμπρηστική δήλωση, ήρθε η αντίφαση, με τον Ακάρ να τονίζει ότι όλα μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. «Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου. Τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων. Θέλω να πω με ειλικρίνεια πως διατηρούμε ανοιχτά όλα τα κανάλια διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας».

Η απάντηση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δεν άφησε αναπάντητους τους ακατανόητους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, η οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα στα δικά της εδάφη. Τον είδαμε άλλωστε να απαντά με οργισμένη διάθεση στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο στη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή και να εξηγεί τη σημασία της συμφωνίας με τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της Τουρκίας.

«Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας.

Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».