Έκθεση εταιρείας κυβερνοασφάλειας, με έδρα την Αυστραλία, που δημοσιεύτηκε στο Βloomberg, αποκαλύπτει πως η κινεζική επαρχία Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας, πραγματοποίησε σημαντικές αγορές μοριακών τεστ, μήνες πριν η χώρα ενημέρωσει τις διεθνείς αρχές για την εμφάνιση του Covid-19. Δαπανήθηκαν περίπου 67,4 εκατομμύρια γιουάν σε δοκιμές PCR στο Χουμπέι κατά τη διάρκεια του 2019, σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο του 2018.

Η έκθεση συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα από έναν ιστότοπο που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα. Η ομάδα ανάλυσης αποτελείται από πρώην αξιωματούχους από υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και άλλες χώρες.

https://www.intronews.gr/6449-2-tourkia-ellada-ellinika-nisia-stratos

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 1.716 συμβάσεις προμηθειών από το 2007 έως το τέλος του 2019 και στη συνέχεια πέρασαν μήνες ελέγχοντας και αναλύοντας τα δεδομένα. Συνέκριναν τα δεδομένα με τις αγορές που σχετίζονται με τα μοριακά τεστ ήταν σχετικά σταθερές ή αυξήθηκαν ή μειώθηκαν ελαφρώς στις περισσότερες από τις άλλες περιοχές. Ωστόσο, οι αγορές των μοριακών τεστ εκτινάχθηκαν το 2019 στο Πεκίνο.

Ο Δρ Αμές Αντάλτζα, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί οι αγορές των μοριακών τεστ στην επαρχία Χουμπέι είχαν αυξηθεί εκείνη την εποχή. Είπε όμως ότι δεν είναι και τόσο περίεργο, επειδή οι αγορές εξοπλισμού PCR αυξάνονταν ακόμη και πριν από την πανδημία καθώς έχει γίνει «η μεθοδολογία επιλογής για την ανίχνευση παθογόνων».

https://www.intronews.gr/6441-2-bogdanos-hroniko-diagrafis-dendias

Διαψεύδει η Κίνα

Η έκθεση θέτει περαιτέρω αμφιβολίες για την επίσημη γραμμή της Κίνας σχετικά με την προέλευση του ιού, ένα θέμα που έχει τροφοδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε τα ευρήματα της έκθεσης.

Σε απάντηση στο Bloomberg News, εκπρόσωπος είπε ότι τα ευρήματα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με άλλους αμφίβολους ισχυρισμούς για την προέλευση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός «λεγόμενου εγγράφου» που ανέλυσε τον όγκο κίνησης κοντά σε πολλά νοσοκομεία της Γουχάν και έψαξε για τις λέξεις-κλειδιά «βήχας» και «διάρροια» πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία ξεκίνησε εκεί τον Αύγουστο του 2019. «Η ιχνηλασιμότητα των ιών είναι ένα σοβαρό επιστημονικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επιστήμονες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Bloomberg.