O Boji είναι ένας αδέσποτος σκύλος που περνά τις μέρες τους στα επιβατικά πλοία σε δρομολόγια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό, τραβώντας το ενδιαφέρον των επιβατών.

Είναι διασταύρωση της τουρκικής ράτσας Κάνγκαλ με γερμανικό ποιμενικό. Προτιμά να στέκεται στη μέση του συρμού του μετρό και πήρε το όνομά του από την σιδηροδρομική ορολογία, στην οποία η λέξη μπότζι χρησιμοποιείται για το σημείο του τρένου, όπου  προτιμάει να κάθεται.

Είναι traveller και μάλιστα διανύει μεγάλες αποστάσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, καλύπτοντας έως και 30 χιλιόμετρα ημερησίως στις μετακινήσεις του με τα μέσα.

Οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, που καταγράφουν τις μετακινήσεις του μέσω ενός μικροτσίπ, λένε ότι καθημερινά ο Boji κατεβαίνει σε τουλάχιστον 29 σταθμούς μετρό, ενώ έχει ακόμη θεαθεί και εν πλω, όταν είχε πάει ένα σαββατοκύριακο στα Πριγκηπονήσια. Πριν από δύο μήνες η εμφάνιση του έγινε αισθητή και πλέον αποτελεί βασικό επιβάτη στα ΜΜΜ της πόλης.

O Boji είναι ο καλύτερος επιβάτης

«Προσέξαμε έναν σκύλο που χρησιμοποιούσε το μετρό και το τρένο και γνώριζε που να πάει. Ξέρει σε ποιόν σταθμό να κατέβει. Είναι σαν να έχει έναν στόχο», λέει η Αϊλίν Έρολ από το Μετρό της Κωνσταντινούπολης. Συχνά μπαίνει στο τραμ και στον υπόγειο σιδηρόδρομο, όπως απέδειξε το μικροτσίπ.

Σύμφωνα με την Έρολ,  σέβεται τους κανονισμούς χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και περιμένει να αποβιβαστούν πρώτα οι επιβάτες πριν ανέβει εκείνος στο τρένο, κάτι που πολλοί άνθρωποι παραλείπουν.

Ο σκύλος έβαλε χρώμα στις ζωές και στην καθημερινότητα 1,3 εκατομμυρίου πολιτών που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Κωνσταντινούπολης και πολλοί τα παίρνουν με στόχο να τον πετύχουν.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ανεβάσει φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι δικοί του λογαριασμοί έχουν περισσότερους από 50.000 ακολούθους.