Στις 5 Αυγούστου του 2016, στο γήπεδο baseball των LA Dodgers, σε ματς με τους Boston Red Sox, οι κάμερες εντόπισαν έναν άνθρωπο στην εξέδρα, κάτω από την ταμπέλα με το σκορ των γηπεδούχων, που έμοιαζε πολύ στον John Ruffo. Από τότε αναζωπυρώθηκε μια έρευνα 18 ετών για έναν από τους πιο διαβόητους καταζητούμενους στις ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει άφαντος μέχρι και σήμερα, με ένα πέπλο μυστηρίου να τον καλύπτει.

Το 1997 ο John Ruffo έκανε μια από τις μεγαλύτερες κλοπές τράπεζας στην ιστορία, σηκώνοντας 350 εκατομμύρια δολάρια, όχι ληστεύοντας με όπλο, αλλά με μια πλεκτάνη που όμοια της δεν έχει γίνει ξανά. Ο Ruffo δεν συνελήφθη ποτέ, όμως το 1998 δικάστηκε ερήμην και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για 17.5 χρόνια ήτοι 210 μήνες. Από τα χρήματα που έκλεψε, τα 337 εκατομμύρια ανακτήθηκαν. 13 εκατομμύρια εξ αυτών δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν αρκετά για να του εξασφαλίσουν μια καλή ζωή ως φυγάς.

Μέχρι το 2016, ελάχιστες ήταν οι φορές που η αστυνομία είχε κάποιο στοιχείο για να το ψάξει και να την οδηγήσει κάπου. Έστω για να αποκλείσει ενδεχόμενα. Η εμφάνιση του στο γήπεδο των Dodgers έβαλε φιτιλιά στο μυστήριο και ο John Ruffo, σαν να το είχε σχεδιάσει, αποτέλεσε και πάλι στόχο της αστυνομίας.

Κρίνοντας από το μυαλό του και τον τρόπο που ζούσε, δεν είναι απίθανο να έκανε επίτηδες αυτή την εμφάνιση, ούτε αποκλείεται να έχει μια μανία καταδίωξης και να θέλει να ζήσει το αμερικανιστί thrill του να τον αναζητούν. Γιατί είχε περάσει σχετικά ήρεαμ αυτά τα 18 χρόνια από τη ληστεία και μετά.

Σε βίντεο που ανιχνεύθηκε πριν μερικούς μήνες, ένας κύριος που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά που θα είχε ο John Ruffo σε αυτή την ηλικία, με μπλε μπλούζα, στην 4η σειρά από την πινακίδα των γηπεδούχων, κάθεται στην καρέκλα και παρακολουθεί το ματς. Τελευταία φορά που τον είχαν δει, ήταν το 1998 σε ένα ΑΤΜ στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για να σηκώσει λεφτά και να εξαφανιστεί με μια πτήση από το JFK Airport στις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το CNN.

Ο John Ruffo είναι ένας bon viveur της διεθνούς παρανομίας

Οι ερευνητές μπόρεσαν να βρουν τη θέση που καθόταν και το όνομα αυτού που αγόρασε τα εισιτήρια, όμως δεν ήταν το όνομα του John Ruffo. Έφτασαν λοιπόν στην τρομερή συνειδητοποίηση ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Ειλικρινά, πώς το σκέφτηκαν οι τσάκαλοι;

john ruffo

Το 1998 ο John Ruffo είχε ύψος 1.65 περίπου και το βάρος του ήταν στα 77 κιλά. Όσοι τον γνώριζαν τότε, έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο που γνώριζε από υπολογιστές, που του άρεσαν τα καλά κρασιά, ο τζόγος και τα ακριβά ξενοδοχεία. Περισσότερο απ΄όλα όμως του άρεσε να λέει παραμύθια, να βάζει σάλτσα στις ιστορίες της ζωής του. Του άρεσε να εντυπωσιάζει τους άλλους και το έκανε εύκολα, αφού ήταν λαοπλάνος και μπορούσε να παραπλανήσει τους πάντες. Δε θα μας έκανε καμία έκπληξη αν ομολογούσε ότι έκανε την κλοπή γιατί ήθελε να εντυπωσιάσει έναν φίλο του ή μια γυναίκα. Η αστυνομία έμαθε μέχρι και ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Ως άνθρωπος του εμπορίου, με δική του μικρή επιχείρηση, ο John Ruffo είχε αναπτύξει διεθνείς διασυνδέσεις και γνώριζε πως θα μπορούσε να διαφύγει και να κρατήσει μια μυστικότητα αφού έκλεψε τα 350 εκατομμύρια. Είχε ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αρούμπα, είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την Ιταλία και γενικώς αποζητούσε τα παραθαλάσσια μέρη.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ορίσει ένα ποσό 25.000 δολαρίων για όποιον τους δώσει μια πληροφορία για τον John Ruffo, ενώ οι αφίσες με το πρόσωπό του και την ένδειξη «Wanted» βρίσκεται σε αρκετές χώρες και έχει μεταφραστεί σε 7 γλώσσες. Μέχρι και επεισόδιο podcast έγινε για χάρη του το 2016 από την εκπομπή «Have You Seen This Man?».

Ποιος ξέρει πάντως, ίσως ο Ruffo ρουφάει κάποιο καλό κρασί κάπου και με κάποιο τρόπο βλέπει ως θεατής την αναζήτηση του από την αστυνομία και γελάει με το πόσο εύκολα τους εμπαίζει.