Την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη και η Σουηδική Ακαδημία των βραβείων Nobel έστειλε το δικό της μήνυμα με την απονομή του Nobel Φυσικής. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi θα μοιραστούν το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τους δύο πρώτους να γίνονται από τους γηραιότερους που παίρνουν βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο 90χρονος Manabe και ο 89χρονος Hasselman τιμήθηκαν από κοινού για τη δουλειά τους που έφερε στην επιφάνεια την κλιματική αλλαγή και τα μοντέλα μέτρησης της επιβάρυνσης του πλανήτη από τον άνθρωπο.

Ο Manabe είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο πρόγραμμα Ατμοσφαιρικών και Ωκεανικών Επιστημών. Το Nobel του απονεμήθηκε γιατί κατέδειξε πρώτος τη δεκαετία του ’60 ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς.

Χάρη στη δική του δουλειά βρέθηκε το πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν τα κλιματικά μοντέλα του σήμερα. Σχεδόν όλα βασίζονται στη δουλειά του. Τότε μάλιστα ο Manabe είχε έναν υπολογιστή όσο ένα ολόκληρο δωμάτιο και με μνήμη μισό megabyte, αναφέρει το CNN.

Ο Hasselman, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Max Planck στο Αμβούργο, από τη μεριά του κατάφερε μια δεκαετία αργότερα να συνδέσει το κλίμα με τον καιρό. Το κλίμα είναι κάτι το μακροσκοπικό, πιο ευρύ, ενώ ο καιρός είναι μικροσκοπικό και αφορά τον τρόπο κατανόησης του κλίματος για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, ο Hasselman ανέδειξε πρώτος την αξιοπιστία των κλιματικών μοντέλων στην πρόβλεψη του καιρού, παρά το ότι ο καιρός αλλάζει συνέχεια και είναι χαοτικός. Ανέπτυξε κι αυτός με τη σειρά του μεθόδους μέτρησης της ανθρώπινης επίδρασης στις κλιματολογικές συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Parisi προσέφερε στην παγκόσμια κοινότητα της Φυσικής, την ευκαιρία να κατανοήσουν πολύπλοκα φαινόμενα και υλικά, τα οποία δεν αφορούν μόνο τη φυσική, αλλά άπτονται των μαθηματικών, της βιολογίας, της νευροεπιστήμης και της μηχανικής.

«Είναι επείγον να αποκτήσουμε μια πολύ ισχυρή θέση και να αυξήσουμε τον ρυθμό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι για τις επόμενες γενιές, θα πρέπει να δράσουμε τώρα, με τρόπο άμεσο» δήλωσε ο Parisi κατά την απονομή του Nobel μέσω τηλεφώνου, με την διά ζώσης απονομή να διεξάγεται τον Δεκέμβριο στη Σουηδία.

Είναι σαφές πως η βράβευση των τριών με το Nobel αποτελεί και ένα μήνυμα προς την παγκόσμια πολιτική ηγεσία εν όψει και της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα. Το περιβάλλον πρέπει πια να γίνει προτεραιότητα όλων.