Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ενέκρινε την χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας. Μια ελπιδοφόρα κίνηση για να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές παιδιών στην Αφρική, που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια. Συγκεκριμένα, κάθε δύο λεπτά ένα παιδί στον κόσμο πεθαίνει, ενώ στην Αφρική 260.000 παιδιά τον χρόνο . Η θανατηφόρα ασθένεια εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ρίγη και εφίδρωση.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι μετά από ένα επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα σε τρεις αφρικανικές χώρες – Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι- το εμβόλιο RTS, S θα πρέπει να διατεθεί ευρέως. «Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ερευνητής της ελονοσίας και λαχταρούσα την ημέρα που θα είχαμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά αυτής της αρχαίας και τρομερής ασθένειας. Και σήμερα είναι εκείνη η μέρα, μια ιστορική μέρα. Σήμερα, ο ΠΟΥ συνιστά την ευρεία χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο», δήλωσε ο Tedros σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Το εμβόλιο, το οποίο πέρασε από μακρόχρονες κλινικές δοκιμές, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα, αποτρέποντας το 39% των περιπτώσεων ελονοσίας και το 29% των σοβαρών περιπτώσεων ελονοσίας μεταξύ μικρών παιδιών στην Αφρική σε διάστημα δοκιμών που διήρκεσαν τέσσερα έτη.
Ωστόσο, τον Αύγουστο μια μελέτη με επικεφαλής το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) διαπίστωσε ότι όταν χορηγήθηκαν στα μικρά παιδιά και το RTS, S και φάρμακα κατά της ελονοσίας, μειώθηκε κατά 70% το ποσοστό νοσηλειών και θανάτων.
Το εμβόλιο RTS, S, επίσης γνωστό ως Mosquirix, αναπτύχθηκε από εταιρεία GlaxoSmithKline και δρα εναντίον του παράσιτου πλασμώδιου. «Η ελονοσία ήταν μαζί μας εδώ και χιλιετίες και το όνειρο ενός εμβολίου κατά της ελονοσίας ήταν ένα μακροχρόνιο, αλλά ανέφικτο όνειρο. Σήμερα, το εμβόλιο ελονοσίας RTS, S, πάνω από 30 χρόνια σε εξέλιξη, αλλάζει την πορεία της ιστορίας της δημόσιας υγείας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Tedros.
Το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν φόβοι ότι δεκαετίες προόδου προς τον τερματισμό της ελονοσίας έχει σταματήσει, με ορισμένες χώρες, όπως η Ερυθραία και το Σουδάν, να βλέπουν σημαντικές αναζωπυρώσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2019, 409.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, οι περισσότεροι από αυτούς στην Αφρική. Περισσότερα από 270.000 από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Φωτογραφία: Shutterstock