Η Κίνα παλεύει με τη χειρότερη κρίση ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η οποία προκλήθηκε από τον περιορισμένο εφοδιασμό άνθρακα και τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών, αφήνοντας πολλά σπίτια και εργοστάσια χωρίς ρεύμα και προκαλώντας βλάβη στη βιομηχανική παραγωγή διαφόρων περιοχών. Αναπόφευκτα θέτονται σε κίνδυνο παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Όσο μάλιστα οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες κάνουν την εμφάνιση τους, τόσο οι κάτοικοι των πόλεων που βρίσκονται χωρίς ρεύμα κάνουν έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις προμήθειες. Κινέζοι αξιωματούχοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, διέταξαν από 72 ορυχεία να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα κατά 100 εκατομμύρια τόνου. Η κίνηση είναι η τελευταία προσπάθεια των κινεζικών αρχών να ενισχύσουν τον άνθρακα εν μέσω ρεκόρ υψηλών τιμών και ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

https://www.intronews.gr/6066-2-kina-pos-oi-diakopes-revmatos-tha-epireasoun-ton-ypoloipo-kosmo

Πιο συγκεκριμένα, σε μια επείγουσα προειδοποίηση χθες, το τμήμα ενέργειας της Μογγολίας ζήτησε πό τις πόλεις Wuhai, Ordos και Hulunbuir, καθώς και τη Xilingol League, να ειδοποιήσουν τα 70 ορυχεία να λειτουργήσουν αμέσως σε υψηλές δυνατότητες, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσουν την ασφαλή παραγωγή. Αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εν λόγω ειδοποίηση, αλλά αρνήθηκε να εξακριβώσει το πόσο καιρό θα διαρκέσει η διάταξη της αύξησης της παραγωγής.

Σημειώνεται πως τα ορυχεία που απαριθμούνται είχαν ετήσια παραγωγή τους 178,45 εκατ. τόνους και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η αύξηση υπολογίζεται στα 98,35 εκατ. τόνους επιπλέον.

Το χρονικό διάστημα που είναι πιθανό αυτό να επιτευχθεί είναι έως και τρεις μήνες, όπως εκτίμησε έμπορος από το Πεκίνο. Ωστόσο, όπως δήλωσε η Lara Dong, διευθύντρια της IHS Markit, η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στην έλλειψη άνθρακα, αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει το ζήτημα. «Θα χρειαστεί να εφαρμόσει τον υπολογισμό ισχύος προκειμένου να εξισορρόπηση την αγορά άνθρα και ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

https://www.intronews.gr/6197-2-bloomberg-gigantonetai-i-energeiaki-krisi-stin-evropi

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Μογγολία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή σε παραγωγή άνθρακα της Κίνας, παράγοντας το 2020 1 δις τόνους. Ωστόσο η παραγωγή μειώθηκε κατά 8% και από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2021, ολοένα και έπεφτε. Το σοβαρό πλήγμα ήρθε από την μεγαλύτερη δύναμη της χώρας, την επαρχία Shanxi, η οποία έπρεπε να κλείσει 27 ορυχεία την εβδομάδα αυτή λόγω πλημμυρών.

Τα αποθέματα άνθρακα στα κινεζικά λιμάνια ήταν στα 52,34 εκατ. τόνους στα τέλη Σεπτεμβρίου, μειωμένη κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του άνθρακα αυξάνεται κατά τη χειμερινή περίοδο, με τα αποθέματα σε μεγάλους σταθμούς παραγωγής να φτάνουν για 10 ημέρες χρήσης.

Φωτογραφία: Shutterstock