Έκρηξη στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκε σιιτικό τέμενος σημειώθηκε στην πόλη Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ταλιμπάν.

Βάσει μαρτυριών και όπως αναφέρει το Associated Press, υπάρχουν πολλά θύματα από την ισχυρή έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 140 τραυματίστηκαν, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Σήμερα το απόγευμα, σημειώθηκε έκρηξη σε τζαμί σιιτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν συμπατριώτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ στο Twitter, προσθέτοντας ότι ειδική μονάδα φτάνει στο σημείο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων μία σε τζαμί στην Καμπούλ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για κάποιες από αυτές τις επιθέσεις.

Στο μικροσκόπιο το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σιιτικό τέμενος. Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται πρωτίστως στο Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα στο παρακλάδι του στο Αφγανιστάν (ISIS-K), που πριν λίγες ημέρες εξαπέλυσε επίθεση έξω από τζαμί στην Καμπούλ, σκοτώνοντας πολλά άτομα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει στο στόχαστρό του σιίτες μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, ενώ εστιάζει κυρίως στην εθνική μειονότητα Χαζάρα, που είναι κυρίως σιιτική.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την Καμπούλ και ασκούν την διακυβέρνηση της χώρας από τον Αύγουστο, αντιμετωπίζει προβλήματα σε μια οικονομία που καταρρέει, ενώ τα ξένα κεφάλαια έχουν «παγώσει» και με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιούν επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε διάφορα μέρη της χώρας.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 26 Αυγούστου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 170 πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.