Μετά την παραίτηση του Sebastian Kurz, ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας αναμένεται να γίνει ο Alexander Schallenberg. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε πως θα είναι μια «τεράστια πρόκληση», με τον ίδιο να ορκίζεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Ζίγκριντ είπε πως ο Schallenberg δεν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο Kurz και ως εκ τούτου μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης. Η ίδια δήλωσε στο δίκτυο ORF ότι ο Kurz δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. Οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τον Kurz με πρόταση μομφής που κατέθεσαν η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τρίτη στη βουλή, σε περίπτωση που εκείνος δεν παραιτούνταν.

https://www.intronews.gr/6700-2-polexit-sta-akra-oi-scheseis-polonias-e-e

Ο Kurz θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του. Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του. Το «σύστημα Κουρτς¬ έτσι θα διατηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών .

Ο Kurz δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του και ότι σκόπευε να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο. Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί. Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας “κατασκευασμένους” ισχυρισμούς.