Έχουμε και λέμε. Αμερική-Βρετανία-Αυστραλία προδίδουν τη Γαλλία με την AUKUS. Η Πολωνία προκαλεί το Polexit, δηλαδή την αποχώρησή της από την Ε.Ε., μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που ορίζει τους εθνικούς νόμους ως ανώτερους από τους κοινοτικούς. Και τώρα…η Τουρκία. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο κοινό μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας που υπεγράφη και αφορά σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές πράξεις πάνω από και εντός του Αιγαίου.

Αναφερόμαστε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico.eu, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε χρήματα στην Τουρκία για να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα που υπέγραψε, με τις Γαλλία και Γερμανία να είναι οι χώρες που κατέθεσαν αυτή την πρόταση στον Ερντογάν, μαζί με τις ΗΠΑ!

Λένε πως για να επιτευχθεί κάτι θετικό, πολλές φορές απαιτούνται και αθέμιτα μέσα. Δεν ξέρουμε πόσο θα το ενστερνιστεί κανείς αυτό στην περίπτωση της δωροδοκίας της Τουρκίας από τις δύο χώρες-ηγέτιδες της Ευρώπης και την χώρα-ηγέτιδα του πλανήτη.

Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνεται από την πλευρά της Άγκυρας, όπου εξηγείται ότι η Τουρκία αρνείται από το 2015 να εφαρμόσει το σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως το υπέγραψε το 2015 στο Παρίσι. Για να συμμορφωθεί, δύο επενδυτικές τράπεζες, η World Bank’s International Finance Corporation και η European Bank for Reconstruction and Development, φέρονται σύμφωνα με δύο πηγές του Politico, να μεσολάβησαν για να δοθεί στην Τουρκία ένα ποσό ως δέσμευση πως θα τηρήσει τη συμφωνία.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στις οποίες συμμετείχε και η Βρετανία μέσω του Αλόκ Σάρμα, προέδρου του COP26, η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπάρμπαρα Πομπίλι και ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιόκεν Φλάσμπαρτ, διεξήχθησαν το Σάββατο και την τουρκική πλευρά εκπροσώπησε ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η αποδοχή της Τουρκίας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το οποίο δουλέψαμε και συνεργαστήκαμε πάρα πολύ με τους Τούρκους συναδέλφους μας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Φλάσμπαρτ.

«Είμαστε χαρούμενοι που η Τουρκία αποφάσισε να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά δεν είμαι βέβαιος πως είναι σωστό να διανέμονται κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων (IFC) προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε εκπρόσωπος της IFC.

Με αυτή τη νέα συμφωνία, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να εκμηδενίσει τις εκπομπές ως το 2053, αλλά δεν διευκρινίζεται αν η συμφωνία αφορά μόνο στο διοξείδιο του άνθρακα ή συνολικά στους αέριους ρύπους.

Η Γερμανία μάλιστα, είχε επιχειρήσει την ίδια στρατηγική και το 2017, όμως η τότε απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, ελέω Τραμπ, είχε δώσει πάτημα στον Ερντογάν για να αντισταθεί και παράλληλα να μη χάσει χρηματοδότηση από την G20. Τώρα όμως, με την επάνοδο των ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν είχε άλλη επιλογή κι έτσι η Τουρκία επανήλθε στο μπλοκ των «ανεπτυγμένων χωρών».

Αντιδράσεις για το πιθανό Polexit

Την ίδια στιγμή, στην Πολωνία ο ορατός κίνδυνος του Polexit έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με τους 10 από τους 12 δικαστές να είναι υποστηρικτές της εσωστρεφούς κυβέρνησης του Γιάροσλαβ Καντζίνσκι, έθεσε σε δεύτερη μοίρα ορισμένες από τις κατευθύνσεις της κοινοτικής νομοθεσίας της Ε.Ε., με την οποία υπήρχαν τους τελευταίους μήνες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας και την ελευθερία των μέσω ενημέρωσης. Είναι δε ενδεικτικό πως ο μόνος που χειροκρότησε τη στάση της Πολωνίας, είναι ο ακροδεξιόας Ούγγρος πρωθυπουργός, ο Όρμπαν.

Το Polexit συζητιέται εντόνως τα τελευταία 24ωρα και δεδομένου ότι το 80% του πολωνικού έθνους ήταν και παραμένει υπέρ της σχέσης της Πολωνίας με την Ε.Ε., μοιάζουν άκρως λογικές οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες στη Βαρσοβία, με την Πλατεία Κάστρου να γεμίζει από πλακάτ που έλεγαν «Μένουμε Ευρώπη» και «Θα Μείνουμε».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, κάποτε Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, είχε προσκαλέσει τον λαό σε διαδήλωση και παρέστη στην πλατεία όπου μίλησε κατά του Καντζίνσκι και του κόμματος PiS που ασκεί κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ένα ψευτοδικαστήριο, μια ομάδα ατόμων που φορούν δικαστικούς μανδύες και εκτελούν τις εντολές του κομματάρχη τους αποφάσισαν κατά παράβαση του πολωνικού Συντάγματος να οδηγήσουν την πατρίδα μας εκτός της ΕΕ. Γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί θέλουν να φύβουν από την ΕΕ, για να παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών ατιμωρητί, να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές και να κλέβουν» ανέφερε ο Τουσκ.

Στους επικριτές της κυβέρνησης και ο Λεχ Βαλέσα, που έχει πάρει στο παρελθόν το Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος ασκεί διαρκώς σκληρή κριτική προς την ακροδεξιά κυβέρνηση, η οποία «θέλει να μας στερήσει δημοκρατικά επιτεύγματα».

Ο Καντζίνσκι και το PiS αρνούνται κάθε αιτίαση για Polexit, όμως το γεγονός ότι το κρατικό κανάλι δεν κάλυψε τις διαδηλώσεις ως αντίδραση για το Polexit, σημαίνει πολλά.

Αν τελικά συμβεί μια αποχώρηση της Πολωνίας, θα σηματοδοτήσει το τέλος της από την Ε.Ε. μετά την είσοδό της το 2003, στις 16 Απριλίου, σε μια είσοδο που είχε σφραγιστεί στην Αθήνα.