Μετά τους κατόχους Golden Visa που μάθαμε κάπου το 2019, το 2021 μας έμαθε τους Digital Nomads. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εσθονίας, η Ελλάδα θέλει, πέρα από επενδυτικός παράδεισος, να γίνει κι ένα μέρος όπου μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε για να δουλέψει, εκμεταλλευόμενος το κόστος ζωής σε συνδυασμό με τον υψηλό μισθό που μπορεί να λαμβάνει στη χώρα του. Θα περίμενε κανείς οι περιοχές που θα γοήτευαν περισσότερο τους ψηφιακούς νομάδες να ήταν μεγάλα αστικά κέντρα. Κι όμως δεν είναι έτσι.
Ένα ελληνικό νησί έχει κερδίσει την προτίμηση των digital nomads και μάλιστα δεν είναι καν στα 20 μεγαλύτερα σε έκταση και πληθυσμό της χώρας. Έχει δε κι ένα πολύ ιδιαίτερο καθεστώς, τόσο ως προς του που υπάγεται όσο και ως προς το πού ανήκει η δημόσια περιουσία του.
Τα Κύθηρα βρίσκονται απέναντι από τη Λακωνία, στα ανατολικά της Πελοποννήσου, όμως ανήκουν στα Επτάνησα. Υπάγονται όμως στην Περιφέρεια Αττικής. Με λίγα λόγια, βρίσκονται σε τρεις μεριές. Διαθέτουν όμως το μεγάλο πλεονέκτημα της φυσικής ομορφιάς, με τις παραλίες τους να είναι έξω από τις mainstream λογικές και παρά το έντονο στοιχείο του βοτσάλου και του βράχου, τα νερά που συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία του Ιονίου και της Πελοππονήσου, κάμπτουν κάθε μικρό ενδοιασμό.
Πέρα από τα νερά, τα οποία σίγουρα αποτελούν και ένα ωραίο θέαμα για τις πιο χειμωνιάτικες ημέρες για τους digital nomads, τα Κύθηρα διακρίνονται από το βρετανικό καθεστώς της Εγχωρίου Περιουσίας. Το νησί είναι απ΄αυτά που δεν είχαν έντονο το στοιχείο του τούρκικου ζυγού, αφού με εξαίρεση την τριετία 1715-1718, ήταν υπό βενετική κατοχή μέχρι το 1797, ενώ στη συνέχεια βρίσκονταν είτε υπό γαλλική είτε, κυρίως, υπό αγγλική κυριαρχία. Μέχρι που το 1864 ενώθηκαν με την Ελλάδα.
Η Εγχώρια Περιουσία ορίζει λοιπόν ότι τα κτήρια που δεν είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας, δεν βρίσκονται στην επικυριαρχία του δημοσίου, αλλά στην τοπική Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας που εκπροσωπεί την κοινωνία του νησιού.
Οι υψηλές ταχύτητες διαδικτύου κέρδισαν τους digital nomads
Το στοιχείο που έχει κάνει τα Κύθηρα τόσο ελκυστικά στους digital nomads είναι το βασικότερο που χρειάζονται για τη δουλειά τους: καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι κάτι που μέχρι το 2018 δεν υπήρχε στο νησί. Όμως στις αρχές του 2017 ανακοινώθηκε η έναρξη ενός έργου που θα επέτρεπε ακόμα και σε απομακρυσμένους οικισμούς να έχουν μια καλή ταχύτητα.
Τοποθετήθηκε στα Κύθηρα δίκτυο οπτικής ίνας μήκους 35 χιλιομέτρων με 22 καινούργιες καμπίνες που παρέχει ταχύτητες internet VDSL 30, 50 και 100 Mbps και. Το ίδιο δίκτυο θα εγκατασταθεί και στα Αντικύθηρα. Παράλληλα, υπήρξε διασύνδεση των Κυθήρων με οπτική ίνα με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της πόντισης καλωδίου που ενώνει το νησί με την Πελοπόννησο. Με το έργο αυτό, η ποιότητα των τηλεπικοινωνιών στο νησί άλλαξε ριζικά.
Η καλή σύνδεση ξεκλειδώνει και τις επόμενες πίστες γοητείας για τους digital nomads, που είναι ο συνδυασμός των φυσικών τοπίων, με αρκετά ξέφωτα και λίμνες περικυκλωμένες από φανταστικά φυσικά τοπία (όπως η Νεράιδα στον Μυλοπόταμο), τις παραλίες, την αρχιτεκτονική που συνδυάζει τόσους πολιτισμούς και ανάγεται μέχρι τη μινωική Κρήτη και τις παροχές εστίασης που είναι φημισμένες. Το Τσιρίγο έχει καταπληκτικό φαγητό και οι digital nomads, δεν άκουσαν τον Μητροπάνο, πήραν το πλοίο της γραμμής και τα βρήκαν τα Κύθηρα.