Η κάθε χώρα διαχειρίστηκε (και διαχειρίζεται) την πανδημία με τον τρόπο που κρίνει εκείνη καλύτερα. Σίγουρα δεν μπορούν να αρέσουν σε όλους τους πολίτες τα μέτρα και σίγουρα θα μπορούσαν και καλύτερα. Υπάρχουν, φυσικά, και οι λαμπρές εξαιρέσεις που κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα πολύ καλύτερα από άλλες, αλλά και εκείνες που έπεσαν στα βαθιά και «σφήνωσαν».

Ο λόγος για τη Βρετανία, η οποία έγραψε μία από τις από τις χειρότερες αποτυχίες στη δημόσια υγεία στην ιστορία της χώρας, όπως επισημαίνει έκθεση των επιτροπών Επιστήμης και Τεχνολογίας και Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, της Βουλής των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με αυτή, υπουργοί και επιστήμονες υιοθέτησαν μια μοιρολατρική προσέγγιση, που επιδείνωσε τον τραγικό απολογισμό.

Η Βρετανία τα πήγε «σημαντικά χειρότερα» από άλλες χώρες με τη σκόπιμα αργή και σταδιακή προσέγγιση, όπως γράφεται στις 151 σελίδες με τίτλο «Κορωνοϊός: Τα μαθήματα που έχουμε διδαχθεί έως τώρα».

https://www.intronews.gr/6755-2-dimoskopisi-marc-13-5-monades-nd-siriza

Παρότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν τεστ για τον κορωνοϊό, τον Ιανουάριο του 2020, η Βρετανία σπατάλησε το προβάδισμα της και το μετέτρεψε σε μία κρίση διαρκείας. Η κρίση εξέθεσε «σημαντικές ανεπάρκειες στον μηχανισμό της κυβέρνησης», με δημόσιους οργανισμούς να αδυνατούν να μοιραστούν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες και τις επιστημονικές συμβουλές να παρεμποδίζονται εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας και συνεισφοράς από διεθνείς ειδικούς, επισημαίνει η έκθεση.

Η έκθεση βασίζεται σε καταθέσεις από περισσότερους από 50 μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, οι επικεφαλής επιστημονικοί και ιατρικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης και κορυφαίες προσωπικότητες από την taskforce των εμβολίων και από το σύστημα υγείας.

«Για μία χώρα με παγκόσμιας κλάσης τεχνογνωσία στην ανάλυση δεδομένων, το να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων ουσιαστικά χωρίς δεδομένα για να αναλύσει ήταν ένα σχεδόν απίθανο εμπόδιο», αναφέρει η έκθεση.

Από την άλλη, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδωσε εντολή για ολικό lockdown μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020, δύο μήνες αφότου η επιτροπή συμβούλων της κυβέρνησης συνεδρίασε για πρώτη φορά για να συζητήσει την κρίση. «Ήταν μία σκόπιμη πολιτική, που προτάθηκε από επίσημους επιστημονικούς συμβούλους και υιοθετήθηκε σε όλη τη Βρετανία», τονίζει η έκθεση.

Φτάνοντας στο σήμερα, ήταν σαφές πως η πολιτική αυτή αποδείχθηκε λάθος, οδηγώντας σε υψηλότερο αρχικό απολογισμό θανάτων από ό,τι θα υπήρχε με μία πιο εμφατική αρχική πολιτική. «Σε μία πανδημία που εξαπλωνόταν γρήγορα και εκθετικά, κάθε εβδομάδα μέτρησε», επισημαίνει ακόμη.

https://www.intronews.gr/6778-2-voreio-selas-orato-ipa-fovountai-epistimones

Ο Γκρεγκ Κλαρκ, επικεφαλής της επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυβερνητική πολιτική επεδίωκε την ανοσία αγέλης μέσω της μόλυνσης, αλλά το αποτέλεσμα το έκανε να φαίνεται ως τη μόνιμη βιώσιμη επιλογή.  «Ήταν περισσότερο μοιρολατρία. Αν δεν έχεις την προοπτική της ανάπτυξης ενός εμβολίου, αν νομίζεις ότι οι άνθρωποι δεν θα υπακούσουν στις οδηγίες για lockdown για καιρό και υπάρχει απόλυτα ανεπαρκής ικανότητα ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης ανθρώπων, αυτό είναι εκείνο με το οποίο απομένεις», επεσήμανε.

Αν και η έκθεση αναγνωρίζει κάποιες καλές πλευρές της αντίδρασης της χώρας στην πανδημία- όπως η γρήγορη ανάπτυξη, έγκριση και παράδοση των εμβολίων- επικρίνει σφοδρά άλλες επιλογές. Ταυτόχρονα, θέτει και βασικά ερωτήματα όπως το γιατί διεθνείς ειδικοί δεν ήταν μέρος της συμβουλευτικής διαδικασίας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν προληπτικά μέτρα που είχαν αποτέλεσμα σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει σοβαρό λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τα μαζικά τεστ τον Μάρτιο του 2020 – μέρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κάνει έκκληση για «λεπτομερή ιχνηλάτηση επαφών και αυστηρή καραντίνα των στενών επαφών».

Όταν το σύστημα ελέγχου, ιχνηλάτησης και απομόνωσης ξεκίνησε ήταν «αργό, αβέβαιο και συχνά χαοτικό» και τελικά απέτυχε τον δηλωμένο στόχο για την αποτροπή μελλοντικών lockdown, ενώ παρακώλυσε σοβαρά την αντίδραση της Βρετανίας στην πανδημία.