Η Νέα Ζηλανδία προχωρά με γοργά βήματα προς την εξάλειψη του κορωνοϊού, με 100.000 δόσεις εμβολίου σε μία ημέρα, σε μια μαζική εκστρατεία που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Για την χώρα, ο κορωνοϊός δεν είναι επιλογή, ενώ το γεγονός ότι όσοι πιστεύουν πως η πανδημία θα γίνει ενδημική και κομμάτι της ζωής μας, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα. Η εξάλειψη μιας πανδημίας είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά αν κρίνουμε με γνώμονα το ότι μόνο η ευλογιά έχει εξαλειφθεί πλήρως από τις ανθρώπινες ασθένειες.

Για μερικούς το τέλος μιας πανδημίας ισούται με το να αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Στόχος είναι να περιοριστεί και σιγά σιγά να φτάσει στο μηδέν, μιας και το να γίνει ο κορωνοϊός ενδημικός δεν είναι ένα καλό σενάριο.

https://www.intronews.gr/6810-2-kakokairia-ballos-ektakto-deltio-emy

Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται γρήγορα, με το 95% των μολυσμένων να νοσούν επειδή δεν ήταν εμβολιασμένοι ή είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τη γρίπη. Οι πιο συχνές ενδημικές λοιμώξεις περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα (που προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς που κυκλοφορούν ελεύθερα) και τη γρίπη (που προκαλείται από μια ομάδα ιών γρίπης).

Αυτοί που χαρακτηρίζουν ένα ήπιο κρούσμα Covid-19 ως «όχι χειρότερο από τη γρίπη» έχουν ξεχάσει πόσο τρομακτικό είναι πραγματικά ένα κρούσμα γρίπης. Μπορεί επίσης να έχουν ξεχάσει ότι, ακόμη και με αποτελεσματικό εμβολιασμό, η γρίπη έχει κίνδυνο θανάτου περίπου 0,1% – σκοτώνει περίπου 500 άτομα στη Νέα Ζηλανδία κάθε χρόνο.

Ωστόσο, μερικοί φαίνεται να περιμένουν ότι ο Covid-19 θα γίνει ενδημικός. Μερικοί μάλιστα φαίνεται να το εγκρίνουν, υποστηρίζοντας ότι «μια ασθένεια γίνεται ενδημική όταν είναι διαχειρίσιμη». Αυτό δεν υπόκειται στην πραγματικότητα. Το να είναι διαχειρίσιμος ο ιός, δεν αποτελεί μέρος του ορισμού της ενδημικής νόσου. Μια ασθένεια γίνεται ενδημική όταν είναι λίγο πολύ πάντα παρούσα σε έναν πληθυσμό.

https://www.intronews.gr/6817-2-kyriakos-mitsotakis-ekane-3i-dosi-emvoliou

Η εποχική γρίπη έχει έναν βασικό αριθμό αναπαραγωγής (R0) περίπου 1,5, που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερα από δύο άλλα άτομα, κατά μέσο όρο. Η ετήσια επιδημία γρίπης μειώνεται επειδή έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και επειδή οι εποχικές συνθήκες το καλοκαίρι είναι λιγότερο ευνοϊκές για την επιβίωση του ιού. Από την άλλη, η μετάλλαξη Δέλτα έχει R0 τουλάχιστον έξι. Εάν μια νέα μετάλλαξη αντικαταστήσει τη Δέλτα, θα το κάνει επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική.

Μακροπρόθεσμο κόστος για την υγεία και την οικονομία

Εάν ο Covid-19 γίνει ενδημικός, κάθε χρόνο, πολλοί από εμάς θα γνωρίζουμε κάποιον που πεθαίνει. Εάν ο Covid-19 γίνει ενδημικός, περισσότερο από το ένα τρίτο των μη εμβολιασμένων περιπτώσεων, ακόμη και των ασυμπτωματικών, θα έχουν συμπτώματα μήνες αργότερα . Η γρίπη αφήνει ελάχιστες μόνιμες ζημιές. Ο κορωνοϊός βλάπτει τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, την ακοή και την όραση καθώς και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, προκαλώντας διαβήτη.

Το κόστος του Covid-19 είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της γρίπης, όχι μόνο λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, αλλά περισσότερο των μακροπρόθεσμων βλαβών και αναπηρίας. Εάν ο Covid-19 γίνει ενδημικός, θα ζήσουμε με ένα αγχωμένο, συχνά υπερβολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με σχολεία που θα υπόκεινται σε απρόβλεπτο κλείσιμο, με μη ασφαλείς χώρους εργασίας, με διαταραγμένη οικονομία, με τα παιδιά μας υπό απειλή, με θάνατο και αναπηρία σε ένα επίμονα υψηλότερο επίπεδο από ό, τι γνωρίζαμε – πιθανότατα εδώ και δεκαετίες.

Για τη λύση αυτή, χρειαζόμαστε έναν καθολικό εμβολιασμό, προκειμένου η πανδημία να μη γίνει ενδημική.