Η πριγκίπισσα Αμαλία της Ολλανδίας είναι ελεύθερη να κάνεις τις δικές της επιλογές στη ζωή της και να παντρευτεί ακόμα και άτομο του ίδιο φύλου, χωρίς να χάσει τον θρόνο, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, Mark Rutte, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινοβουλίου που προέκυψαν από ένα πρόσφατο βιβλίο, Amalia, Duty Calls, το οποίο υποστήριζε ότι οι παλιοί νόμοι αποκλείουν το ενδεχόμενο ομόφυλων ζευγαριών στο θρόνο, παρά το γεγονός ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001.

Ο Rutte είπε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει από το 2000, που είχε τεθεί για πρώτη φορά το ζήτημα περί ομόφυλων ζευγαριών στον θρόνο.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ζωή της 17χρονης πριγκίπισσας, κληρονόμος του βασιλιά Willem-Alexander. Η ίδια δεν έχει αναφερθεί στα όσα αναγράφονται και λίγα είναι γνωστά για την προσωπική της ζωή.

Από όσα γνωρίζουμε, αποφάσισε φέτος ότι δεν θα δεχόταν το ετήσιο επίδομα 1,6 εκατ. ευρώ που δικαιούται όταν γίνει 18 ετών, γιατί θα την έκανε να νιώσει «άβολα».

Τι ισχύει στην Ολλανδία για την βασιλική οικογένεια

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κληρονόμος μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου, έγραψε ο Rutte σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο. «Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο δεν βλέπει ότι ένας διάδοχος του θρόνου ή ο βασιλιάς πρέπει να παραιτηθεί εάν θέλει να παντρευτεί έναν σύντροφο του ίδιου φύλου».

Ωστόσο, οι βασιλικοί γάμοι χρειάζονται την έγκριση του κοινοβουλίου και τα μέλη του βασιλικού οίκου έχουν παραιτηθεί κατά καιρούς από τη θέση τους στη σειρά διαδοχής, είτε για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια είτε επειδή φαινόταν απίθανο να το καταφέρουν.

Παρόλο που το υπουργικό συμβούλιο διευκρινίζει ότι είναι δυνατός ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι τι θα συνέβαινε με τη διαδοχή εάν υπήρχαν παιδιά που γεννήθηκαν από βασιλικό γάμο ομοφυλοφίλων, για παράδειγμα μέσω υιοθεσίας ή δότη σπέρματος.

Το ολλανδικό σύνταγμα ορίζει ότι τον βασιλιά ή τη βασίλισσα μπορεί να διαδεχθεί μόνο ένας «νόμιμος απόγονος». Ο πρωθυπουργός είπε η απάντηση ότι είναι καθαρά σε θεωρητικό σε αυτό το στάδιο, αλλά μάλλον θα εξαρτηθεί από το κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να δώσει την έγκριση για έναν βασιλικό γάμο.