Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Kompasu από τις Φιλιππίνες, σε αυτό το ξεκίνημα της Εποχής των Μουσώνων που ξεκινάει στην Άπω Ανατολή και δη στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, με τη διάρκεια της κάθε χρόνο να είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Ο τυφώνας έκανε το πέρασμα του στις βόρειες περιοχές του νησιωτικού κράτους και άφησε ολόκληρα χωριά στο έλεος της καταστροφής, με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς να αναφέρουν 19 νεκρούς και σχεδόν 15.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι μισοί εξ αυτών διαμένουν προσωρινά σε κέντρα συγκέντρωσης.
Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο Lord of The Rings, αλλά στο νοτιοανατολικό αρχιπέλαγος της Ασίας, εκεί όπου βρίσκονται Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Φιλιππίνες κλπ. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αυτές οι χώρες πλήττονται αρκετές φορές από τσουνάμι, σεισμούς και από ηφαιστειακές εκρήξεις. Στις Φιλιππίνες πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται τουλάχιστον 20 περιστατικά σαν κι αυτό του τυφώνα Kompasu.
Ο Kompasu σκότωσε 6 άνθρωπους στην ορεινή περιοχή του Μπενγκουέτ, ενώ 3 άνθρωποι αγνοούνται. Ένας υπεύθυνος ασφαλείας παρασύρθηκε από τον τυφώνα στο Καγκαγιάν, στην περιοχή Κλαβερία και πέθανε, ενώ στη δυτική επαρχία του Παλαουάν, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 4 αγνοούνται από την περιοχή Νάρα. Σύμφωνα με το National Disaster Risk Reduction and Management Council των Φιλιππίνων, οι αγνοούμενοι είναι πάνω από 16 μέχρι στιγμής.
Ένας νεκρός έχει αναφερθεί και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο τυφώνας έχει πια ασθενήσει κι έχει μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, με το πέρασμα του τις επόμενες ώρες να είναι από την κινεζική περιοχή Χαϊνάν και το Βιετνάμ, με μέση ταχύτητα τα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ο Μαρκ Τίμπαλ, απεσταλμένος του AFP, μεταδίδει πως στη Λουζόν οι ζημιές ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κάνει λόγο για έναν τυφώνα πιο έντονο από τον Οντόι, ο οποίος θεωρείται μέχρι σήμερα η χειρότερη περίπτωση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, καθώς το 2009 είχε οδηγήσει στο θάνατο 241 ανθρώπους και είχε διαλύσει τις περιουσίες σχεδόν 900.000.
Ο Kompasu έπληξε τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας
Ο τυφώνας χτύπησε τις Φιλιππίνες σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος Ντουτέρτε ανακοίνωσε την αποχώρηση του μετά από 5 χρόνια στην ηγεσία της χώρας, διάστημα στο οποίο κυβέρνηση με σκαιότητα και η πολιτική του θεωρήθηκε ως μια από τις πιο βάναυσες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στη χώρα κάνουν λόγο για «Dutertismo», δηλαδή το σύνολο της πολιτικής του Ντουτέρτε.
Οι Φιλιππίνες μάλιστα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στην παγκόσμια λίστα (138η σε 180 χώρες) με την ελευθερία του Τύπου και ως φωτεινή εξαίρεση, η δημοσιογράφος Μαρία Ρέζα έλαβε πριν λίγες ημέρες το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ. Μάλιστα, η Ρέζα είχε καταδικαστεί πριν ένα χρόνο για τη δουλειά της από τον Ντουτέρτε, ο οποίος της έκλεισε το δίκτυο ABS-CBN, όπου εργαζόταν, με το κοινοβούλιο να αποφασίζει τη μη ανανέωση της τηλεοπτικής του άδειας. Αυτή ήταν η τιμωρία τους γιατί το 2016, στην προεκλογική εκστρατεία του Ντουτέρτε, αρνήθηκαν να προβάλλουν τα τηλεοπτικά του σποτ.
Για την ανάληψη της θέσης, στις εκλογές που θα γίνουν το 2022, υπάρχουν 97 υποψήφιοι, με τον Mani Pacquiao να ετοιμάζεται να γίνει ένας απ΄αυτούς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τις Φιλιππίνες.