Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Μπάλλος, με έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική. Η πολιτική προστασία νωρίτερα έστειλα μήνυμα 112 για προειδοποίηση. «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα 112 από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εστάλη σε πολίτες στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Κορινθία και την Αργολίδα.

Αυξημένη η κίνηση σε δρόμους της Αθήνας

Σύμφωνα με την Τροχαία τα προβλήματα που εντοπίζονται στους δρόμους της Αθήνας έχουν ως εξής:

Α) Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Λ. Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας από το ύψος της Διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.
2) Επί της οδού Σκυλίτση από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.
3) Επί της οδού Τζαβέλα από το ύψος της Παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 14:25.
4) Επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη. από ώρα 15:05
5) Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού, από ώρα 15:27.
6) Επί της Λ. Κηφισίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού από ώρα 15:35.
7) Στη διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος στο Μαρκόπουλο από ώρα 15:59.
8) Επί της οδού Λ. Κατσώνη από Γέφυρα Βρυούλων μέχρι την οδό Περικλέους από ώρα 15:59.
9) Επί της οδού Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σπάτα, από ώρα 16:15.
Β) Δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων:

Γ) Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της διασταύρωσης της με την οδό Πέτρου Ράλλη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά από ώρα 15:35.
2) Πειραιώς και Χαμοστέρνας, ρεύμα κυκλοφορία προς Αθήνα από ώρα 15:35.

Tην ίδια ώρα, αποκαταστάθηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, που είχε διακοπεί σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 22 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την κυκλοφορία των οχημάτων

Την ίδια ώρα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος σε Παγκράτι, Γλυκά Νερά, Άνοιξη, Νέα Κηφισιά, Άνω Πεύκη και Καλλιθέα. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κακοκαιρίας ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα στη χαμηλή τάση.

Νέα Φιλαδέλφεια: Μαθητές έφτιαξαν γέφυρα από θρανία για να βγουν από το πλημμυρισμένο σχολείο

Στη Νέα Φιλαδέλφεια πλημμύρισε σχολικό συγκρότημα με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκαστούν να αποχωρίσουν ισορροπώντας πάνω θρανία που στήθηκαν μέχρι την έξοδο του σχολείου.

Άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήση για άντληση υδάτων. Στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται το 2ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Κλειστά σχολεία αύριο στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 15/10, αρκετά σχολεία στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που θα συνεχίσει να χτυπά το Λεκανοπέδιο και τις επόμενες ώρες. Επίσης, σήμερα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Αττικής τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Συγκεκριμένα, με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, σε όλη την Αττική τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η διακοπή της λειτουργίας τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών και εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Περιφέρεια Αττικής θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

Για αύριο, ήδη ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου ανακοίνωσε ότι «αναστέλλουμε τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, την Παρασκευή 15/10/2021, καθώς και των εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων από σήμερα Πέμπτη 14/10/2021 έως και αύριο Παρασκευή 15/10/2021, ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια των μαθητών».

Επίσης, ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, όπου πλημμυρισμένο σχολείο εκκενώθηκε με γέφυρα που έφτιαξαν οι καθηγητές, ανακοίνωσε ότι αύριο όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά.

Έπεσαν μάρμαρα στη Βουλή

Στο μεταξύ, η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών, στον εξωτερικό της χώρο. Αμέσως πάντως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένα από τα αντικείμενα αξίας- μεταξύ των οποίων και η περίφημη πατισερί με τη «σχολή των Αθηνών- δεν θα τεθούν σε κίνδυνο.

Κακοκαιρία «Μπάλλος» -Meteo: Αναμένονται ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα τις επόμενες 24 ώρες

Σύμφωνα με το meteo, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Αττική: Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη: Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος: Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη: Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα: Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια: Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ανεμοι: Νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.