Στα κράτη της Άπω Ανατολής, στο ξεκίνημα της πανδημίας, τότε που λίγα ήταν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα, υπήρχε η τακτική να σκοτώνουν τα κατοικίδια όσων ήταν θετικοί στον κορονοϊό, υπό τον φόβο ότι μπορεί ο ιός να μεταδοθεί κι απ΄αυτά. Ειδικά στο Βιετνάμ και σε κάποιες επαρχίες της Κίνας, συνέβη κατά κόρον αυτό. Αυτή η τακτική συνεχίζεται μέχρι τώρα. Από το Βιετνάμ είναι που έρχεται μια ιστορία τω όντι σπαρακτική και ξεκίνησε τον Οκτώβριο, στις 8 του μήνα.

Ο 49χρονος Pham Minh Hung και 35χρονη Nguyen Thi Chi Em αποφάσισαν στο ξεκίνημα της πανδημίας να φύγουν από το σπίτι τους στην επαρχία Long An και με τα 15 σκυλιά τους πήγαν να ζήσουν αλλού, πιο απομονωμένα στην Ca Mau, όπου τα κρούσματα ήταν χαμηλά σε αριθμό. Πρόκειται για μια απόσταση 280 χιλιομέτρων. Μαζί τους ήταν και οι συγγενείς τους που είχαν 3 σκυλιά και μια γάτα. Στη διαδρομή έδωσαν τα 2 σκυλιά τους σε έναν εθελοντή, ενώ ένα πέθανε. Οι άνθρωποι που τους έβλεπαν να τα μεταφέρουν στη βροχή και να τα σκεπάζουν με το αδιάβροχο, τους έδιναν φαγητό και νερό.

Όμως στην πορεία διαγνώστηκαν και οι δύο με κορονοϊό και μάλιστα βαριάς μορφής, οπότε έπρεπε να νοσηλευτούν. Με τον ιό διαγνώστηκαν και οι συγγενείς τους στο σπίτι. Σε αυτό το διάστημα τα 12 σκυλιά τους είχαν μείνει μόνα τους. Οι αρχές της χώρας είχαν εντολή να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να ψάχνουν για κατοικίδια νοσούντων, ώστε να τα θανατώσουν.

Όταν λοιπόν βγήκαν οι δυο τους από το νοσοκομείο και επέστρεψαν σπίτι τους, αντίκρυσαν τα 12 σκυλιά τους νεκρά, όπως νεκρά ήταν και τα κατοικίδια των συγγενών τους. «Η γυναίκα μου κι εγώ κλάψαμε πάρα πολύ. Δε μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Δε μπορέσαμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας» ανέφερε ο Hung στο BBC. Η χρήση της λέξης «παιδιά» δείχνει και το μέγεθος του πόνου για τους δυο τους.

Η ιστορία του ζευγαριού από το Βιετνάμ έγινε viral στο Tik Tok και ξεκίνησε η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών μέσω ενός petition και ήδη 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Η ηθοποιός Hong Anh, από το Βιετνάμ, που εκπροσωπεί και την οργάνωση Four Paws, έκανε λόγο για μια αδίστακτη πολιτική, με τον Tran Tan Cong, υπεύθυνο των τοπικών αρχών, να δικαιολογεί την πράξη της αστυνομίας να σκοτώσει τα ζώα.

Σε καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί πως τα ζώα κολλάνε εύκολα τον ιό από τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο ότι μπορούν να τον μεταδώσουν. Σε μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, εξετάστηκαν 76 σκυλιά και γάτες από 39 σπίτια με ασθενείς Covid και μόλις 3 σκυλιά και 1 γάτα είχαν κολλήσει τον ιό, με ελαφρά συμπτώματα και σχεδόν μηδενικό φορτίο.