Νύχτα γεμάτη επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πολλά σημεία της χώρας, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε, καθώς ο Μπάλλος επέλεξε να εκδηλώσει ξανά τις άγριες διαθέσεις του γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Για περίπου ένα 20λεπτο τα μπουμπουνητά ήταν συνεχή και η νεροποντή τέτοια που παρέσυρε αρκετά μεγάλα αντικείμενα, όπως κορμούς δέντρων, ιδίως κάπους που είχε πέσει από τη χθεσινή καταιγίδα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» ανέφεραν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις παρακλήσεις τους προς τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, στους Τσακαιούς Εύβοιας επιχειρούν 15 άνδρες και 5 οχήματα για τον εντοπισμό ενός 69χρονου, ο οποίος σύμφωνα με το iefimerida τηλεφώνησε το βράδυ της Πέμπτης στην πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια, πιθανότατα για απεγκλωβισμό του από κάποιον χείμαρρο. Στην ίδια περιοχή η πυροσβεστική απεγκλώβισε μια οικογένεια.

Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Η Λεωφόρος Κηφισού και η Ποσειδώνος, οι δύο δρόμοι που ο κ. Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, είχε ανακοινώσει ότι θα τεθούν εκτός κυκλοφορίας από την 01:00 το βράδυ μέχρι τις 08:00 το πρωί, άνοιξαν εν τέλει στις 06:30 για τα οχήματα, ενώ τα σχολεία σε Αττική, οι δημόσιες υπηρεσίες εκτός απ΄αυτές που υπάγονται στην Πολιτική Προστασία, τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες θα παραμείνουν κλειστά.

https://www.intronews.gr/6971-2-mpallos-h-italia-apotelese-thn-proeidopoiisi-gia-ellada

Μηνύματα από το 112 και πολλά προβλήματα σε Ιόνιο, Κρήτη και Εύβοια

Τα Στύρα και τα Μεσοχώρια στην Εύβοια είναι δύο από τα χωριά που είδαν καταστροφές σε δρόμους και άλλες παροχές, ενώ στο Ιόνιο, η Κέρκυρα αντιμετωπίζει και πάλι τις περισσότερες καταστροφές, με εικόνες αυτοκινήτων να έχουν καλυφθεί από χείμαρρο μέχρι την οροφή, να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς, έχει κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι το νησί είναι σε έκτακτη ανάγκη. Ευτυχώς όλοι είμαστε καλά. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο που είναι επικίνδυνο ειδικά μέσα στο βαθύ στην παραλία έχουμε σπάσει τα πεζοδρόμια για να φύγει το νερό προς την θάλασσα. Εχουν πλημμυρίσει σπίτια και μαγαζιά. Μεγάλη προσοχή από όλους», αναφέρει ο Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης στο kefaloniapress, ενώ και στην Κεφαλονιά έχουν σημειωθεί καταστροφές, ιδίως στο Ληξούρι, όπου υπερχείλισε το ποτάμι.

Στην Κρήτη, η οποία εδώ και 15 ημέρες ταλανίζεται από τις σεισμικές δονήσεις, ο Μπάλλος προκάλεσε καταστροφές και κατολισθήσεις. Σύμφωνα με το ekriti, οι πολύ ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν κοπές δέντρων σε πολλά σημεία του Ηρακλείου όπως Κοκκίνη, Καλέσα, Γούρνες, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Μασταμπά και αλλού. Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν σε σε Αρκαλοχώρι, Βιάννο Αχεντριά και Βαγιωνιά. Το Αρκαλοχώρι μάλιστα είναι ένα από τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς και πριν προλάβει να αντιμετωπίσει τις ζημιές, ο Μπάλλος έφερε νέα προβλήματα.

«Μέσα από τη διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

Μπάλλος: Πού προβλέπονται ακραία φαινόμενα σήμερα

Σε χαμηλότερη ένταση, αλλά αρκετά υψηλή και πάλι, θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ο Μπάλλος και την Παρασκευή 15/10, με τους ανέμους στην ηπειρωτική χώρα να βρίσκονται μεταξύ 5 και 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο ενδεχομένως να φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αισθητή πτώση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με ισχυρές βροχές κατά διαστήματα και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από ανατολικές διευθύνσεις και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες, 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Ήπειρο θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια από ανατολικές στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς, 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα νότια 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7, βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Στα βόρεια βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.