Το Shenzhou-13 πρόκειται να πραγματοποιήσει, το Σάββατο, εκτόξευση προς τον διαστημικό σταθμό, με τριμελές πλήρωμα. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο, είναι η μία εκ των τριών, είναι γυναίκα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της Κίνας.

Ο λόγος την Wang Yaping, η οποία θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά πτήση στο διάστημα. Τον περασμένο μήνα, τρεις άλλοι Κινέζοι αστροναύτες ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια τρίμηνη παραμονή στο διαστημικό σταθμό Tiangong, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκαν στην κεντρική μονάδα του και πραγματοποίησαν δύο διαστημικές βόλτες για την εγκατάσταση εξοπλισμού.

Αυτή τη φορά, το τριμελές πλήρωμα θα μείνει για 183 ημέρες, η μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα από Κινέζους αστροναύτες. Μαζί με τη 41χρονη Wang Yaping, θα βρίσκεται ο διοικητής της αποστολής, Zhai Zhigang, και ο Ye Guangfu.

https://www.intronews.gr/7004-2-klimatiki-thermokrasia-planiti-afxithei-3-vathmous-2070

Το διαστημόπλοιο τους έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί από την έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα στις 12:23 π.μ. ώρα Πεκίνου το Σάββατο, , δήλωσε την Πέμπτη το Κινέζικο Διαστημικό Πρόγραμμα της Κίνας. Οι προετοιμασίες για τη διαμονή τους έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό. Τον περασμένο μήνα, ένα φορτηγό πλοίο παρέδωσε 6 μετρικούς τόνους τροφίμων, νερού, μπουκαλιών οξυγόνου, στολών και άλλων αναγκαίων στο σταθμό.

Όσον αφορά τη Wang, το 2010 προσλήφθηκε ως επίδοξη αστροναύτης. Το 2013, πέρασε 15 ημέρες με την αποστολή Shenzhou-10, ενώ έδωσε επιστημονική διάλεξη σε 60 εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Κίνα.

Σε συνέντευξή της στο CNN το 2015, η Wang εξιστόρησε την πρώτη στιγμή που κοίταξε τη Γη από το διάστημα. «Όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο για πρώτη φορά, συνειδητοποίησα το πραγματικό νόημα της δύναμης της ζωής … αυτό το είδος ομορφιάς ήταν απλά πέρα ​​από κάθε κατανόηση», είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα χωρίς γυναίκες αστροναύτες θα ήταν ελλιπές. «Είναι σαν ο ρόλος μιας γυναίκας στην οικογένεια. Οι γυναίκες έχουν ευθύνες. Κάνουμε επίσης τις σοβαρές αποστολές πιο ζωντανές και ευχάριστες», πρόσθεσε. Επιπλέον, εξήγησε το πρακτικό όφελος των γυναικείων μελών σε ένα πλήρωμα: «Εμείς οι γυναίκες αστροναύτες ζυγίζουμε λιγότερο (από τους άνδρες, και) αυτό είναι πιο οικονομικό για την αποστολή».

Η Wang, βέβαια, είναι η δεύτερη γυναίκα που θα πετάξει στο διάστημα, μετά την Liu Yang, η οποία το 2012, έγραψε ιστορία συμμετέχοντας σε πλήρωμα με το διαστημόπλοιο Shenzhou-9.

https://www.intronews.gr/6987-2-adele-proto-tragoudi-meta-6-hronia-12-ekat-views